სასმელები რატომ აქვს ღვინის და შამპანურის ბოთლებს შეზნექილი ძირი? 2020, 5 ნოემბერი, 19:54 ალბათ ყველას გაგჩენიათ შეკითხვა, თუ რატომ გამოიყურება ღვინის სტანდარტული ბოთლი ლიმონათის ან მინერალური წყლის ბოთლებისგან განსხვავებულად და რატომ აქვს მას შიგნით შეზნექილი ძირი. ამაზე არსებობს სათანადო პასუხი; ღვინის ბოთლის ფორმას მასში ჩასხმული სითხე განაპირობებს. ღვინის ან შამპანურის ბოთლის ძირი საჭიროებას პასუხობს, ხოლო თუ როგორ, ამას ქვემოთ შეიტყობთ.
თავდაპირველად დავიწყოთ იმით, რომ არსებობს რამდენიმე გავრცელებული “თეორია” იმის შესახებ, თუ რატომ არის ღვინის ბოთლის ძირი შიგნით შეზნექილი. ზოგს მიაჩნია, რომ ეს ასე იმიტომ ხდება, რომ ღვინო უკეთ ჩამოისხას და ხელის წასავლებად შეზნექილი ფორმა რადგან მარტივია, შესაბამისად მარტივია ასევე აქედან ღვინის ჩამოსხმაც. ზოგს ჰგონია, რომ ეს ერთგვარი ხრიკია, რათა შედარებით მცირე რაოდენობის ღვინო “გაბევრდეს” და მყიდველს ეგონოს, რომ იმაზე მეტი ღვინო შეიძინა, ვიდრე ამას რეალურად ჰქონდა ადგილი. მაგრამ ყველა მსგავსი “თეორია” მოკლებულია სიმართლის ყოველგვარ ნიშანწყალს და საუკეთესო შემთხვევაში მხოლოდ უშინაარსო ვარაუდებს წარმოადგენს. ასევე დაგაინტერესებთ: 5 ნიშანი, რაც ღვინის მცოდნეს გამოარჩევს მაშ რეალურად რასთან გვაქვს საქმე? ღვინის ბოთლის ძირის შეზნექილი ფორმის მიზეზი არის მისი შიგთავსი. საქმე იმაშია, რომ შამპანური და ცქრიალა ღვინოები ნახშირორჟანგს ჭარბად შეიცავს, რაც სასმელს სასიამოვნო გაზიანობას ანიჭებს. მაგრამ მეორეს მხრივ, სწორედ იგივე ნახშირორჟანგი დიდი წნევით აწვება ბოთლის მთლიან შიდა ზედაპირს, ხოლო ყველაზე განსაკუთრებული დაწოლა სწორედ ძირზე მოდის. იმის გამო, რომ ბოთლის ძირი შეზნექილია, წნევა თანაბრად ნაწილდება მინის კედლებზე, რაც იმის გარანტიაა, რომ ბოთლი არ გასკდება... განაგრძეთ კითხვა 731 შეფასება არ არის
|