x
image
ნათია ჩხობაძე
Mediator image
მაგნიუმის მნიშვნელობა და პროდუქტები, რომლებიც მას დიდი რაოდენობით შეიცავენ
მაგნიუმი მონაწილეობს ორგანიზმში მრავალ პროცესში: ენერგიის გამომუშავებაში, გლუკოზის მიღებაში, ნერვული აგზნების შემცირებაში, ცილის სინთეზში, ძვლოვანის სისტემის მშენებლობაში, სისხლძარღვებისა და კუნთების მოდუნებისა და დაძაბულობის რეგულირებაში. მოქმედებს როგორც ანტიალერგიული და ანთების საწინააღმდეგო ფაქტორი, იცავს სხეულს ინფექციისგან, მნიშვნელოვან როლს ასრულებს სისხლის შედედების, ნაწლავების, შარდის ბუშტის რეგულირების პროცესებში.image

მაგნიუმი და სისხლძარღვებისა და გულის დაავადებები
მაგნიუმის დეფიციტი, თუნდაც არ იყოს ძალიან მძიმე, შეიძლება გახდეს გულის დაავადებების მიზეზი. ამ მინერალის სერიოზული ნაკლებობა იწვევს მავნე შედეგებს - როგორც წესი, გულის შეტევებს.

მეცნიერებმა დაადგინეს გულის კუნთში მაგნიუმის შემცველობა (მიოკარდიუმი) პაციენტებში, რომლებიც გულის შეტევით გარდაიცვალა 42% ნაკლები მაგნიუმი აღმოჩნდა, ვიდრე ჯანმრთელთან.

იგი კუჭის მჟავიანობის შემცირების ერთ-ერთ საუკეთესო საშუალებად ითვლება.


მაგნიუმი და ალერგია
დადგენილია კავშირი მაგნიუმის და კალციუმის უკმარისობასა და ალერგიულ შეტევებს შორის, კერძოდ, ალერგიული ბრონქული ასთმასა და ჭინჭრის ციებას შორის.

მაგნიუმი და სმენა
სმენის დაქვეითება, თავბრუსხვევა და ყურებში ხმაური ხმაურის გაზრდის პირობებში ხანგრძლივი ან მუდმივი ყოფნის დროს, აგრეთვე გარკვეული ანტიბიოტიკების მიღების შემდეგ, როგორიცაა გენტამიცინი და ნეომიცინი, ზოგიერთ შემთხვევაში, დასუსტებულია ან თუნდაც აღმოიფხვრება 500 მგ მაგნიუმის და 1000 მგ კალციუმის დღეში დამატებით მიღებით.

მაგნიუმი და დიაბეტი
მაგნიუმის დეფიციტი ხშირია დიაბეტით დაავადებულ მოზრდილებში, განსაკუთრებით მათ, ვისაც ინსულინის გამოყენება უწევს. მაგნიუმი მნიშვნელოვან როლს ასრულებს პანკრეასისგან ინსულინის გამოყოფაში და ამით სისხლში შაქრის დონის რეგულირებაში. ორგანიზმში ამ მინერალის ნაკლებობა ზრდის დიაბეტისთვის დამახასიათებელი გართულებების რისკს, როგორიცაა გულის, სისხლძარღვებისა და თვალების დაავადებები.

მაგნიუმი და სტრესი
უსაფუძვლო შფოთვა, მომატებული გაღიზიანება, - ყველა ეს მდგომარეობა შეიძლება ასოცირდებოდეს მაგნიუმის ნაკლებობასთან.

მაგნიუმი გვხვდება შემდეგ საკვებში 100 გრამ პროდუქტში:

ქინძი 694 მგ;
გოგრა (თესლი) 592 მგ;
კაკაო - 440 მგ;
სეზამი 351 მგ;
კეშიუ 292 მგ;
ნუში 268 მგ;
ფიჭვის კაკალი 251 მგ;
სხვა კაკალს ასევე აქვს მაღალი მაგნიუმის შემცველობა;
წიწიბურა 231 მგ;
ყავისფერი ბრინჯი 143 მგ;
ლობიო 140 მგ;
ქერი (მარგალიტის ქერი) 133 მგ;
ხორბალი 126 მგ;
ჭვავის 110 მგ
ოსპი 122 მგ;

მაგნიუმს შეიცავს ასევე ახალი, დაუმუშავებელი ბოსტნეული (საშუალოდ, დაახლოებით 30 მგ 100 გრ პროდუქტზე). ბოსტნეულის მომზადებისას ის თუ გარეცხილია, მისი გაწმენდისას ბევრი იკარგება, რადგან იგი ძირითადად კანის ქვეშ მდებარეობს. ზამთარში ჩირი, განსაკუთრებით გამხმარი გარგარი, ქიშმიში, ქლიავი და ფინიკი, შეიძლება გახდეს მაგნიუმის დამატებითი წყარო.







0
213
3-ს მოსწონს
ავტორი:ნათია ჩხობაძე
ნათია ჩხობაძე
Mediator image
213
  
კომენტარები არ არის, დაწერეთ პირველი კომენტარი
0 1 0