x
image
ნათია ჩხობაძე
Mediator image
როგორ გამოიყურება ჯანსაღი კვება და რომელი ფერის პროდუქტი რა რაოდენობით უნდა მივირთვათ-ყველაზე სასარგებლო სტატია
მიუხედავად იმისა, რომ ხილისა და ბოსტნეულის მნიშვნელობის შესახებ ბევრმა იცის, უმეტესობა ადამიანებს არ მიირთმევს მათ საჭირო რაოდენობით, რაც ჯანმრთელობაზე უარყოფითად აისახება. დიეტას, ( რომელიც მდიდარია ხილითა და ბოსტნეულით), შეუძლია შეამციროს ძალიან ბევრი სერიოზული დაავადებების რისკი, მათ შორის: გულის, დიაბეტის( მე-2 ხარისხის), რამოდენიმე კიბოს სახეობის და სიმსუქნის დაავადებების.
სტატიისაგან თქვენ გაიგებთ, რაზე მიუთითებს პროდუქტის ფერი და შეძლებთ გააკეთოთ სასარგებლო წახემსება ყველა დღე.

ხილისა და ბოსტნეულის მცირე რაოდენობით მირთმევა, არის იმ 10 მიზეზს შორის, რაც იწვევს ნაადრევ სიკვდილს.



1.წითელი პროდუქტებიimageწითელი ხილი და ბოსტნეული დიდი რაოდენობით შეიცავს ანტიოქსიდანტებს, რომელიც ჯანმრთელობის საწინდარია, რადგან:



აფერხებს ათეროსკლეროზისა და მასთან დაკავშირებული იშემიური დაავადებების რისკს.
ამცირებს გარკვეული სახის სიმსივნეების განვითარების რისკს: პროსტატის, კუჭისა და ფილტვის .

მარწყვი სასარგებლოა საყლაპავის კიბოს პრევენციისთვის.
აღკვეთენ კატარაქტის განვითარების რისკი.
სხეულში ანთებითი პროცესების შემცირებას უწყობენ ხელს.

ნარინჯისფერი და ყვითელი ხილი


image

ნარინჯისფერი და ყვითელი ხილ-ბოსტნეული მდიდარია С ვიტამინით და

კაროტეოიდებით, მათ შორის ბეტა კაროტინით, ეს კი ნიშნავს:

აუმჯობესებს იმუნიტეტს.
ბეტა კაროტინი, რომელიც ორგანიზმში А ვიტამინად იქცევა, ხელს უწყობს მხედველობის და კანის მდგომარეობის გაუმჯობესებას.
აღადგენს პანკრეასისა და ფარისებრი ჯირკვლის ფუნქციებს.
აუმჯობესებს სისხლის მიმოქცევას .

მწვანე პროდუქტები

imageმწვანე ხილი და ბოსტნეული :

  • ამცირებს ქოლესტერინის დონეს
  • არეგურილებს წნევას და აძლიერებს სისხლძარღვებს
  • აუმჯობესებს მონელებას
  • აღადგენს ძალებს და აუმჯობესებს განწყობას

ლურჯი და მეწამული ხილი-ბოსტნეული

imageშეიცავს ისეთ ნივთიერებებს, რომლებიც:


  • ამცირებს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებებს
  • აუმჯობესებს კანის ხარისხსს და ანელებს დაბერების პროცესს
  • ალცჰაიმერის დაავადების რისკს ამცირებს
  • აუმჯიობესებს ფიზიკურ გამძლეობას

თეთრი ხილი და ბოსტნეულიimage

სასარგებლოა:

  • ინსულტის თავიდან ასაცილებლად
  • გულ-სისხლძარღვთა დაავადებებისა და ართრიტის რისკის შესამცირებლად
  • იცავს ღვიძლს

ვარიანტები, თუ როგორ უნდა მივიღოთ ხილი და ბოსტნეული დღის განმავლობაში

რეკომენდირებული ნორმაა დღის განმავლობაში 400 გრამი ან 1-2 ჭიქა ხილი და 2-3 ჭიქა ბოსტნეული.

დიეტოლოგები გვირჩევენ, რომ რაოდენობა 5 ნაწილად გავყოთ და დღის განმავლობაში მივირთვათ.

ექსპერტები ასევე გვთავაზობენ, რომ ვინც ვერ ახერხებს საჭირო რაოდენობის მირთმევას ხილისა და ბოსტნეულის, მიირთვას ისინი დაბლენდერებული


image

  • image

  • image

















0
152
3-ს მოსწონს
ავტორი:ნათია ჩხობაძე
ნათია ჩხობაძე
Mediator image
152
  
კომენტარები არ არის, დაწერეთ პირველი კომენტარი
0 1 0