სიახლეები რამდენ ხანს ძლებს COVID-19 ტანსაცმელზე, ფულზე და რამდენ გრადუსზე ქრება ზედაპირიდან - ეს ჩამონათვალი შეინახეთ 2020, 10 აპრილი, 11:37 კორონავირუსის ახალი ტიპი, COVID-19 ძირითადად ინფიცირებულთან ახლო კონტაქტისას ვრცელდება - მაშინ, როცა ვესაუბრებით ახლო მანძილზე, როცა ის ჩვენს სიახლოვებს ახველებს, ან აცემინებს. თუმცა, მხოლოდ ეს არ არის - კორონავირუსით დაინფიცირების წყარო, შესაძლოა, ის ზედაპირიც გახდეს, რომელზეც ვირუსი მოხვდება - მაგალითად, ფული, კიბის მოაჯირი ან ლიფტის ღილაკები... დაინფიცირდებით, თუ ხელს ჯერ ასეთ ზედაპირს, ხოლო შემდეგ სახეს, თვალს, ან ცხვირს შეახებთ. სწორედ ამიტომ აქვს ხელების ჰიგიენას განსაკუთრებული მნიშვნელობა. * რა განაპირობებს COVID-19-ის გამძლეობას და რამდენ ხანს ცოცხლობს ის სხვადასხვა სახის მყარ ზედაპირზე?ზედაპირზე კორონავირუსის გამძლეობა ბევრ ფაქტორზეა დამოკიდებული, მათ შორის, გადამწყვეტი ფაქტორებია ჰაერის ტემპერატურა, ტენიანობა და ზედაპირის სახეობა.აღნიშნულ საკითხთან დაკავშირებით უკვე ჩატარდა რამდენიმე კვლევა. გაგაცნობთ ექსპერტების მიერ ყველაზე სანდოდ მიჩნეული კვლევების შედეგებს, რომელსაც გამოცემა Business Insider აქვეყნებს. გამოცემის ცნობით, 2 აპრილს ჟურნალ The Lancet Microbe-ში გამოქვეყნებული კვლევის თანახმად, COVID-19 ქაღალდის ზედაპირიდან 3 საათში გაქრა. 2 დღე გაძლო მან ხისა და ტანსაცმლის ზედაპირზე, 4 დღე მინაზე და ქაღალდის ფულზე (შენიშვნა: ის, თუ რატომ ძლებს COVID-19 ფულის კუპიურაზე უფრო მეტხანს, ვიდრე ჩვეულებრივ ქაღალდზე, ჯერ შესწავლის საგანია). მკვლევარების მიერ შემოწმებულ მასალებს შორის, კორონავირუსმა ყველაზე დიდხანს - 7 დღე გაძლო სამედიცინო პირბადის გარე ზედაპირზე. აღნიშნულ საკითხთან დაკავშირებული კიდევ ერთი კვლევის შედეგი New England Journal of Medicine-ში 17 მარტს გამოქვეყნდა. ამ კვლევის მიხედვით, ვირუსს შეუძლია 4 საათი გაძლოს სპილენძზე, 1 დღე მუყაოზე, 3 დღე პლასტმასსა და უჟანგავ ფოლადზე. აღსანიშნავია, რომ ორივე კვლევის დროს, სპეციალისტებმა კორონავირუსის გამძლეობა შეისწავლეს 65%-იანი ტენიანობისა და 21°C-ის ტემპერატურის პირობებში. იხილეთ ინფოგრაფიკა, სადაც ორივე კვლევის შედეგია ნაჩვენები:* ჰაერის ტემპერატურის როლი კორონავირუსის გამძლეობაზეერთ-ერთი ბოლო კვლევა აჩვენებს, რომ COVID-19 ორი კვირა ძლებს 4°C ტემპერატურაზე, ხოლო 37°C-ზე ერთი, ან ორი დღე. რაც უფრო მაღალია ტემპერატურა, მით უფრო მცირდება ვირუსის გამძლეობა. ჰონგ კონგის უნივერსიტეტის მეცნიერების დასკვნით, +56 გრადუსზე კორონავირუსი 30 წუთში, ხოლო +70 გრადუსზე ხუთ წუთში კვდება. * რამდენ ხანს ძლებს კორონავირუსი საკვებ პროდუქტებზე და შესაძლებელია თუ არა, ადამიანი საკვებით დაინფიცირდეს?ჯერჯერობით არ არსებობს კვლევა იმის შესახებ, თუ რამდენ ხანს ძლებს კორონავირუსი ხილის, ან ბოსტნეულის ზედაპირზე, მაგრამ იმის შანსი, რომ ის პროდუქტზე მოხვდეს და ადამიანს გადაედოს, ნამდვილად არის.ამის შესახებ წერს კანადური გამოცემა Globalnews. გამოცემასთან საუბრისას ეპიდემიოლოგი და ინფექციურ დაავადებათა ექსპერტი, ექიმი ჯეფ უონგი ამბობს, რომ თუ ვირუსით ინფიცირებული ადამიანი სურსათის მაღაზიაში დაახველებს, ან დააცემინებს, დიდია იმის შანსი, რომ COVID-19 საკვებზე მოხვდება. ჯეფ უონგი გვირჩევს, რომ თავის დაზღვევის მიზნით, კონტეინერში მოთავსებული და შეფუთული პროდუქტი ვიყიდოთ და არა მაღაზიის თაროზე უწესრიგოდ, ყოველგვარი დამცავი საშუალების გარეშე მოთავსებული საკვები. ექსპერტის თქმით, ასე უფრო დაცულები ვიქნებით. * უნდა გამოვიყენოთ თუ არა ბოსტნეულისა და ხილის გასარეცხად ჟელე, ან საპონი?განაგრძეთ კითხვა1638 3-ს მოსწონს
|