სხვა მანდარინი-ციტრუსი, რომლის სამკურნალო თვისებები ნამდვილად გაგაოცებთ 2018, 30 ოქტომბერი, 21:11 მანდარინი არის ციტრუსი, რომელსაც ახასიათებს უამრავი ისეთი სამკურნალო თვისება, რომლის შესახებაც დღემდე არაფერი გსმენიათ. როგორც ცნობილია მას უამრავი დაავადების სამკურნალოდ გამოიყენებენ, როგორც მოცემული ციტრუსის გულს, ისე მის კანს. ![]() ბრონქიტებისა და ტრაქეიტების დროს ხველას არბილებს და ხელს უწყობს ამოხველებას მანდარინის გამხმარი კანის ნაყენი და ნახარში წყალზე (1:10); კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის დაავადებების დროს, რომლებიც მიმდინარეობს ფაღარათით, ძალიან სასარგებლოა ცოცხალი მანდარინი და მისი ახლადგამოწურული წვენი. დიაბეტის დროს მანდარინის ქერქის ნახარში ამცირებს შაქრის დონეს სისხლში. - მანდარინის წვენი გამოიყენება კანის დაავადების დროსაც. მუდმივად მოხმარების შემთხვევაში სახიდან აქრობს ლაქებს - თუ მანდარინის მშრალ ქერქს მოვხარშავთ(პროპორციით1:10), ეს ნაყენი ძალიან კარგი ამოსახველებელი საშუალებაა და ეფექტურად გამოიყენება ბრონქიტებისა და ტრაქეის ანთების დროს.არბილებს ხველას მშრალი ხველის დროს. 100 გ მანდარინი შეიცავს: 1. წყალს, 88, 5 გ 2. ცილას, 0.8 გ 3. ცხიმს, 0, 3 გ 4. ნახშირწყლებს, 9.2 გ 5. ბოჭკოვანას, 0.6 გ 6. პექტინს, 0.4 გ 7. ორგანულ მჟავებს, 1 გ 8. კალიუმს, 155 მგ 9. კალციუმს, 35 მგ 10. მაგნიუმს, 11 მგ 11. ნატრიუმს, 12 მგ 12. ფოსფორს, 17 მგ 13. რკინას, 100 მგ 14. ვიტამინ B-კაროტინს, 0.06 მგ 15. ვიტამინ E-ს (tocopherol), 0.2 მგ 16. ვიტამინ C-ს (ასკორბინის მჟავა) 38 მგ 17. ვიტამინ B1-ს (thiamine), 0.06 მგ 18. ვიტამინ B2-ს (riboflavin), 0.03 მგ 19. ვიტამინი PP (niacin), 0.2 მგ 20. კალორია, 40 კალორია ![]() 209 3-ს მოსწონს
|