სიახლეები ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის პასუხები კითხვებზე - კარგია თუ არა ყავა და როგორ გავზარდოთ მისი საშუალებით სიცოცხლის ხანგრძლივობა 2018, 24 სექტემბერი, 16:15 ყავა კარგია თუ ცუდი?
მიუხედავად იმისა, რომ ბევრი ექიმი ყავის მოხმარებას მიზანშეწონილად არ მიიჩნევს, იგი მაინც განსაკუთრებული სასარგებლო თვისებებით ხასიათდება. ამაში თავადაც დარწმუნდდებით, თუ ყურადღებით გაეცნობით სტატიას.
ყავა შეიცავს აუცილებელ საკვებ ნივთიერებებს და ერთ-ერთი ყველაზე ძლიერი ანტიოქსიდანტიაყავის მარცვლები მდიდარია აუცილებელი ნუტრიტებით.სტანდარტული 240 მლ ყავა შეიცავს: ვიტამინი B2 - 11% ვიტამინი B5 - 6% ვიტამინი B3 - 2% ვიტამინი B1 - 2% ვიტამინი B9 - 1 % მანგანუმი - 3% კალიუმი - 3% მაგნიუმი - 2% ფოსფორი - 1%
დასავლელი დიეტოლოგების დასკვნით, უფრო მეტ ანტიოქსიდანტს(ქიმიკალი, რომელსაც შეუძლია თავისუფალი რადიკალისგან გამოწვეული დაზიანება შეაჩეროს ან ზიანის ოდენობა მინიმუმამდე დაიყვანოს) ვიღებთ ყავიდან, ვიდრე ხილიდან და ბოსტნეულიდან.
ყავა შეიცავს კოფეინს, სტიმულატორს, რომელიც აუმჯობესებს ტვინის ფუნქციონირებას და ხელს უწყობს მეტაბოლიზმის პროცესსსხვადასხვა სასმელი, ჩაი და შოკოლადი შეიცავს კოფეინს, მაგრამ მისი ძირითადი წყარო ყავაა. კოფეინი, როგორც სტიმულატორი თრგუნავს/ბლოკავს ტვინში ნეიროტრანსმიტერის ინჰიბიტორს(ადენოზინს). დათრგუნული ადენოზინის გამო, კოფეინი აქტიურდება და ათავისუფლებს სხვა ნეიროტრანსმიტერს, ნორეპინეფრინისა და დოპამინის მსგავსს. ეს იწვევს დაღლილობის შეგრძნების მოხსნას და უფრო ''ფხიზელ'' მდგომარეობაში გვაყენებს კოფეინი ასევე ასტიმულირებს მეტაბოლიზმის პროცესებს და მას 3-11%-დან 11-12% - მდე ზრდის. თუმცა, თუ კი თქვენ ყოველ დღე დალევთ ყავას, ორგანიზმი შეეჩვევა მას და სტიმულატორი ნაკლებად ძლიერმოქმედი გახდება.
ყავა იცავს თავის ტვინს ალცჰაიმერისა და პარკისონის დაავადებისგანალცჰაიმერი მსოფლიოში ერთ-ერთი გავრცელებული ნეიროდეგენერაციული დაავადებაა, რომელსაც ხშირად გართულებულ ''სკლეროზს'' უწოდებენ. კვლევებმა აჩვენა, რომ ყავის მსმელებში ალცჰაიმერის განვითარების რისკი 65%-ით მცირდება პარკისონი კი რიგით მეორე ყველაზე გავრცელებული ნეიროდეგენერაციული დაავადებაა მსოფლიოში და ძირითად გამოწვეულია დოპამინის მასტიმულირებელი/მატარებელი ნეირონის კვდომით. ყავის მომხმარებლებში პარკისონის განვითარების შანსი 32-60% -ით დაბალია.
ყავის მსმელებში ყველაზე დაბალი შანსია განვითარდეს მეორე ტიპის შაქრიანი დიაბეტიმეორე ტიპის შაქრიანი დიაბეტი სისხლში შაქრის მომატებითაა გამოწვეული, რაც ინსულინის მოქმედების პრობლემურობასთან არის დაკავშირებული. ეს დაავადება მსოფლიოში 300 მილიონამდე ადამიანს აწუხებს. ახლახანს ჩატარებული კვლევების მიხედვით ყავის მიღება 23-67%-ით ამცირებს დიაბეტის განვითარებას.
18 კვლევის შეჯამებით, რომელშიც ჯამში 457, 922 ადამიანი მონაწილეობდა მხოლოდ 7 პროცენტი აღმოჩნდა დიაბეტის განვითარების წინაშე. კვლევისთვის შეარჩიეს ის ადამიანები, რომლებიც ყოველ დღე სვამდნენ ფინჯან ყავას(რამდენჯერმეც კი).
ყავის მომხმარებლებში დეპრესიულობა და სუიციდის შემთხვევები ბევრად ნაკლებიაჰარვარდის უნივერსიტეტის კვლევებმა დაადასტურა, რომ ყავის მიღება 20%-ით ამცირებს დეპრესიულობას და ზოგადად გვიცავს დეპრესიისგან. გარდა ამისა, 3 კვლევის შეჯამებით, ის ადამიანები, რომლებიც ყოველდღიურად 4 ან მეტ ფინჯან ყავას სვამდნენ ამცირებდნენ სუიციდის რისკს 53%-ით.
მრავალი კვლევის მიხედვით ყავა სიცოცხლის ხანგრძლივობას ზრდის(აღარასოდეს დალიოთ ფანტა. რატომ?)დიახ, ყავა სიცოცხლის ხანგრძლივობას ზრდის. გრძელვადიანი კვლევა, რომელიც 50-71 წლის 402 260 ინდივიდს აერთიანებდა, ადასტურებს ამ ინდივიდთა სიცოცხლის ხანგრძლივობის 12-13 წლით გაზრდას, ყავის მიღების შემთხვევაში. ყოველ დღე 3 ან 4 ფინჯანი ყავის მიღება ბუნებრივი სიკვდილის რისკს 12-16%-ით ამცირებს ასევე აუცილებლად სანახავია >>>1)ყავა, რომელიც სიცოცხლისთვის საშიშ ნივთიერებებს შეიცავს2)ეს საკვები პროდუქტები სიმსივნისგან დაგვიცავენ3)საინტერესო ფაქტები მომაჯადოვებელ ინდოეთზე
4)რა სიურპრიზი დახვდება მგზავრებს ''ღამის ავტობუსებში''?
5)პატარა გოგონა, რომელიც ინტერნეტს იპყრობს311 შეფასება არ არის
|