x
მეტი
  • 26.02.2025
  • სტატია:140553
  • ვიდეო:351931
  • სურათი:513390
რა არის ლაქტოზის აუტანლობა?

image
ლაქტოზის აუტანლობა მდგომარეობაა, როდესაც ორგანიზმს უჭირს რძისა და რძის პროდუქტებში არსებული ლაქტოზის (რძის შაქრის) გადამუშავება. ეს გამოწვეულია ლაქტაზას ფერმენტის დეფიციტით, რომელიც საჭიროა ლაქტოზის დაშლისთვის.

როგორ ვლინდება ლაქტოზის აუტანლობა?

ლაქტოზის აუტანლობის სიმპტომები ჩვეულებრივ ჩნდება რძის ან რძის პროდუქტების მიღების შემდეგ და მოიცავს:

  • მუცლის შებერილობას

  • დიარეას

  • მუცლის ტკივილსა და სპაზმებს


  • გულისრევას

  • გაზების გაძლიერებულ წარმოქმნას

რა იწვევს ლაქტოზის აუტანლობას?

ლაქტოზის აუტანლობა შეიძლება იყოს:

  • პირველადი (გენეტიკური) – ეს მდგომარეობა ყველაზე გავრცელებულია და ვითარდება ასაკის მატებასთან ერთად, როდესაც ლაქტაზას გამომუშავება ბუნებრივად მცირდება.

  • მეორადი (შეძენილი) – შესაძლოა განვითარდეს ნაწლავის დაავადებების (მაგალითად, ცელიაკია ან კუჭ-ნაწლავის ინფექციები) შედეგად.

  • თანდაყოლილი – ძალიან იშვიათი ფორმაა, როდესაც ახალშობილს დაბადებიდანვე არ აქვს ლაქტაზას გამომუშავების უნარი.

  • როგორ ვმართოთ ლაქტოზის აუტანლობა?

    ლაქტოზის აუტანლობის მართვა შესაძლებელია რამდენიმე გზით:

    • რძის პროდუქტების მიღების შემცირება ან თავიდან აცილება

    • ალტერნატიული პროდუქტების გამოყენება – მაგალითად, მცენარეული რძე (ნუშის, სოიოს, ქოქოსის რძე)

    • ლაქტოზის შემცველი საკვების მცირე რაოდენობით მიღება – ზოგ შემთხვევაში, მცირე რაოდენობით რძის პროდუქტების მიღება შესაძლებელია ორგანიზმის ტოლერანტობის მიხედვით.

    • ლაქტაზას შემცველი პრეპარატების მიღება – ისინი ეხმარებიან ორგანიზმს ლაქტოზის გადამუშავებაში.

    დასკვნა

    ლაქტოზის აუტანლობა ფართოდ გავრცელებული მდგომარეობაა, რომელიც მართვადია სწორი კვების და საჭიროების შემთხვევაში, ფერმენტული დანამატების დახმარებით. თუ სიმპტომები ძლიერდება ან სხვა კუჭ-ნაწლავის პრობლემებიც იჩენს თავს, სასურველია კონსულტაცია გასტროენტეროლოგთან.


    0
    13
    1-ს მოსწონს
    ავტორი:თამარ ჯინჭარაძე 1996
    თამარ ჯინჭარაძე 1996
    13
      
    კომენტარები არ არის, დაწერეთ პირველი კომენტარი
    0 1 0