წარმომავლობის მიხედვით კაკაოს მარცვლებს სამ ძირითად ჯგუფად ყოფენ: ამერიკული, აფრიკული და აზიური. ხოლო ხარისხის მიხედვით იგი ორ ჯგუფად იყოფა: კეთილშობილი , რომელსაც ჰაეროვანი და სასიამოვნო არომატიც აქვს და ორდინალური, რომელიც მომჟავო-მომწარო გემოთი და ძლიერი არომატით გამოირჩევა. დროთა განმავლობაში წარმოიქმნა შოკოლადის მრავალი სახეობა. ყოველი მათგანის საფუძველს სუფთა შოკოლადი წარმოადგენს.
რამდენიმე ცნობილი სახეობაა:
მწარე შოკოლადი – სუფთა შოკოლადი, რომელიც არ შეიცავს დანამატებს. შავი შოკოლადი – შოკოლადი რძის დანამატის გარეშე, რომელიც მინიმუმ 35% სუფთა კაკაოს ფხვნილს შეიცავს. ტკბილ-მწარე შოკოლადი – შოკოლადი კაკაოს მარალი კონცენტრაციით და მომწარო გემოთი. ფართოდ გამოიყენება პიკანტური დესერტების დასამზადებლად. რძიანი შოკოლადი – შოკოლადი რძის დანამატით. თეთრი შოკოლადი – მზადდება კაკაოს ცხიმისა და კაკაოს ფხვნილისაგან, აქვს თეთრი ფერი. კაკაოს ფხვნილი – კაკაო გასუფთავებულია კაკაოს ცხიმისაგან და მიყვანილი ფხვიერ მდგომარეობამდე. ფართოდ გამოიყენება კულინარიაში და აადვილებს მზადების პროცესს. თხევადი შოკოლადი – ის შეიძლება მომზადდეს როგორც შავი შოკოლადიდან, ასევე კაკაოს ფხვნილისგან, რძისა და შაქრის დამატებით.
:D არცერთს რომ არ გეწყინოთ ყველას მე შევჭამ :D შოკოლადი ხომაა და მე ყველანაირი მიყვარს :D შავიც, თეთრიც, რძიანიც, მწარეც, ტკბილიც, თხილითაც, ქიშმიშითაც და მოკლედ რომ ვთქვათ შოკოლადი ყველანაირად :D
წარმომავლობის მიხედვით კაკაოს მარცვლებს სამ ძირითად ჯგუფად ყოფენ: ამერიკული, აფრიკული და აზიური.
ხოლო ხარისხის მიხედვით იგი ორ ჯგუფად იყოფა:
კეთილშობილი , რომელსაც ჰაეროვანი და სასიამოვნო არომატიც აქვს და ორდინალური, რომელიც მომჟავო-მომწარო გემოთი და ძლიერი არომატით გამოირჩევა.
დროთა განმავლობაში წარმოიქმნა შოკოლადის მრავალი სახეობა. ყოველი მათგანის საფუძველს სუფთა შოკოლადი წარმოადგენს.
რამდენიმე ცნობილი სახეობაა:
მწარე შოკოლადი – სუფთა შოკოლადი, რომელიც არ შეიცავს დანამატებს.
შავი შოკოლადი – შოკოლადი რძის დანამატის გარეშე, რომელიც მინიმუმ 35% სუფთა კაკაოს ფხვნილს შეიცავს.
ტკბილ-მწარე შოკოლადი – შოკოლადი კაკაოს მარალი კონცენტრაციით და მომწარო გემოთი. ფართოდ გამოიყენება პიკანტური დესერტების დასამზადებლად.
რძიანი შოკოლადი – შოკოლადი რძის დანამატით.
თეთრი შოკოლადი – მზადდება კაკაოს ცხიმისა და კაკაოს ფხვნილისაგან, აქვს თეთრი ფერი.
კაკაოს ფხვნილი – კაკაო გასუფთავებულია კაკაოს ცხიმისაგან და მიყვანილი ფხვიერ მდგომარეობამდე. ფართოდ გამოიყენება კულინარიაში და აადვილებს მზადების პროცესს.
თხევადი შოკოლადი – ის შეიძლება მომზადდეს როგორც შავი შოკოლადიდან, ასევე კაკაოს ფხვნილისგან, რძისა და შაქრის დამატებით.