კვერცხი ერთ-ერთი ჯანსაღი საკვებია. ითვლება, რომ მყარი მოხარშული კვერცხი ცუდია და ძნელად გადამუშავდება, მაგრამ თუ მას ხანგრძლივად და დიდხანს დაღეჭავთ, ის უფრო ადვილად მოსანელებელი გახდება.
კვერცცის ცილა შედგება 14% ქიმიურად სუფთა ცილოვანი ფრაქციისგან და 86% წყალისგან. მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ გული უფრო საკვებია ცილასთან შედარებით“ მაგრამ ცილები გადამუშავდება და შეიწოვება უფრო ადვილად დაბალი პროცენტული ცხიმის გამო. კვერცხი კარგად ასათვისებელი საკვებია, განსაკუთრებით მეძუძურებისთვის, ავადმყოფ, სუსტ და სარეაბილიტაციო ადამიანებისთვის.
ახალი კვერცხი ინახება მაცივარში 21 დღის განმავლობაში. ამ მონაცემებით, კვერცხი შეიძლება მოხარშული გამოვიყენოთ საჭმელში. მაიონეზის და ტირამისუსთვის ყოველთვის
მხოლოდ ახალი კვერცხი უნდა გამოვიყენოთ. იმისთვის, რომ შევამოწმოთ კვერცხის ვარგისიანობა, არსებობს საკმაოდ ზუსტი ტესტი, რომლისთვისაც კვერცხი უნდა ჩავაგდოთ ჭიქა წყალში. თუ იგი დარჩება ბოლოში - კვერცხი ახალია, და თუ იტივტივებს ზემოთ, ის უნდა განადგურდეს. მოხარშული კვერცხი მაცივარში ერთი კვირის განმავლობაში ინახება.
ძველი აღმოსავლელი ექიმების თქმით:
მტრედის კვერცხი და გარეული ფრინველების კვერცხი პოტენციას ზრდის.
საუკეთესოა ახალი ქათმის და ხოხბის კვერცხი. საუკეთესო ნაწილი კვერცხის გულია.
რაც მაგრად არის კვერცხი მოხარშული, მით უფრო ნელა გადამუშავდება.
თუ შემწვარ კვერცხის გულს აურევთ თაფლთან ერთად, მივიღებთ ჭორფლის და სახიდან მუქი ლაქების მოსაცილებელ მაზს.
თუ კვერცხის ნაჭუჭს დავფქვავთ და ღვინოში აურევთ, ის შეაჩერებს დიარეას.
თუ კვერცხის ნაჭუჭს კარგად დავქვავთ, მივიღებთ შესანიშნავ ფხვნილს კუჭის წყლულისა და იჟოგისათვის.
შეუხორცებელი წყლულების სამკურნალოდ, შეგიძლიათ გამოიყენოთ შემდეგი რეცეპტი: მაგრად მოხარშულ კვერცხის გულს შეურიოთ 1 სუფრის კოვზი კრემი, სუფრის კოვზი ნაღები, და 1 ს.კ ცარცი.
იმისათვის, რომ დაიცვათ სახე მზისგან უნდა წაისვათ კვერცხის სათრიმლავი, ცილა .
კვერცხი შესანიშნავი თმის საღებავია.
თუ კვერცხის დაფქულ ნაჭუჭს ყურძნის ღვინოში აურევთ, კუჭის აშლილობა შეჩერდება.
თუ კვერცხის ნაჭუჭს დავფქვავთ მივიღებთ საუკეთესო საშუალებას: დამწვრობის და წყლულებისთვის.
თმა რომ იყოს ბზინვარე, აუცილებელია დაიბანოთ კვერცხით და შემდეგ თბილი წვიმის წყალით დაიბანოთ.
შეუხორცებელი წყლულების სამკურნა
ფხვნილის სახით კვერცხის ნაჭუჭის შინაგანი მიღება, (1 გრ) აჩქარებს მოტეხილობის შეხორცებას.
თუ მერცხლის კვერცხს აურევთ წყალში და წაისვამთ სხეულზე, თმა იმ ადგილზე აღარ გაიზრდება.
კვერცხი, მოხარშული ძმრით, აჩერებს დიარეას, აუმჯობესებს გულის ფუნქციას.
მცოდნეები ამტკიცებენ, რომ ბატის კვერცხი, შერეული ზეითუნის ზეთთან და თბილი ბამბით საშვილოსნოში შეტანით, იწვევს ყოველთვიურს, 4 დღის შემდეგ.
ნებისმიერი ნედლი კვერცხი, განსაკუთრებით ყვავის კვერცხი, ზრდის პოტენციას.
როდესაც სიმსივნეა უკანა ტანში, ტკივილი და პულსაცია მასში, იქ შეყავთ ფითილი, გაჟღენთილი კვერცხით და ვარდის ზეთით.
იმისათვის, რომ თავი დააღწიოთ თირკმლში კენჭებს, ახალგამოჩეკილ კვერცხის ნაჭუჭი, წვრილად უნდა დაფქვათ და სასმელ ღვინოში უნდა აურიოთ და მიიღოთ 3-4 გ 4-ჯერ დღეში.
მერკურის და სპილენძის მარილებით მოწამვლისას უებარი
საშუალება სასწრაფოდ დასახმარებლად არის კვერცხის ცილა.
წონაში დაკლების მსურველებისთვის არის კვერცხ-ფორთოხლის დიეტა, რომლის არსი ასეთია: 7 დღე საუზმის სადილის და ვახშამის ნაცვლად 2 ფორთოხალი და 3 მაგრად მოხარშული კვერცხი მიირთვით. მეორე და მესამე კვირას მიიღეთ იგივე, შეუზღუდავი რაოდენობა ნებისმიერი ბოსტნეულის და ხილის დაამატებით.
გათქვეფილი ცილა ეფექტურია სახსრების ტკივილის დროს.
ქრონიკულ წყლულს სწრაფად აშუშებს ქათამის კვერცხის ცილის ფენა.
გამომცხვარ კვერცხის ცილას, ურევენ სამყურას, ამზადებენ მიკრო კლიზმას წყლულოვანი კოლიტისთვის.
თუ დაფქვილ კვერცხის ნაჭუჭს შეისუნთქავ ცხვირით, ცხვირიდან სისხლდენა შეწყდება.
I