სასარგებლო პროდუქტები კუჭის ტკივილს პიტნის ნაყენი შველის 2012, 10 ივნისი, 13:18 პიტნის ფოთლებში 2.7 პროცენტამდე ეთერზეთია. მედიცინაში პიტნისაგან მიღებული მენთოლი ნერვალგიურ თკივილგამაყუჩებლად გამოიყენება. გარეგანი მოხმარების მიზნით, ასევე, გამოიყენება შაკიკის და კბილის თკივილის დროს. ანტისპეტიკურ საშვალებად გამოიყენება სურდოს, ხახის კატარის, ბრონქიტის და ბორნქოესტაზის დროსაც.
პიტნის ფოთლების ნაყენი და მიქსტურა იხმარება, როგორც გულისრევის და პირღებინების საწინააღმდეგო საშუალება, ასევე, საჭმლის მონელების გასაუმჯობესებლად.
ბაღის პიტნა კარგია გულის და ფილტვების დაავადებების, განსაკუთრებით კი ფილტვებიდან სისხლღებინების სამკურნალოდ. 20 გრამ პიტნის ფოტოლს ასხამენ ნახევარ ლიტრ მდუღარე წყალს, დგამენ თავდახურული ჭურჭლით ორი საათის განმავლობაში და შემდეგ, ასმევენ ავადმყოფს.
პიტნის წვეთები კარგია კუჭის აშლილობის, ჯუჭ-ნაწლავის სპაზმების, კუჭში უსიამოვნო შეგრძნების და გულისრევის დროს.
შაქრის ნატეხზე დაწვეთებულ ორ ან ოთხ წვეთ პიტნს წვეთებს წვეთებს უნიშნავენ კუჭის არეში ტკივილის დროს. წაყენი კი შემდეგნაირად მზადდება: 2 ჩაის კოვზ დაქუცმაცებულ პიტნის ფოთოლს დაასხით ერთი ჩაის ჭიქა მდუღარე წყალი. გაწურეთ, დაატკბეთ და ნაყენი დალიეთ ყლუპ-ყლუპობით მთელი დღის განმავლობაში. 1901 5-ს მოსწონს
|