!["ვაშლი და ჩვენი ჯამრთელობა" image](http://server6.intermedia.ge/article_images/small/201605/2016052711332777408.jpg)
ვაშლი მინერალებისა და ვიტამინების
ყველაზე გავრცელებული წყაროა.ვაშლი
სხვა ხილისაგან განსხვავებით სუფრაზე
ყველაზე ხშირად გვხვდება.
ვაშლი შეიცავს: კალიუმს, ფოსფორს,
კალციუმს, მაგნიუმს, ნატრიუმს და
განსაკუთრებით დიდი რაოდენობით
რკინას, ვიტამინებიდან კი ც, ე, ბ1, ბ2, ბ6
და PP ვიტამინებს შეიცავს. ასევე კაროტინსა
და ფოლიუმის მჟავას.თურმე ადამიანმა
წელიწადში 48 კგ ვაშლი უნდა მიირთვას.
აქედან 40% გადამუშავებული ანუ წვენის სახით.
!["ვაშლი და ჩვენი ჯამრთელობა" image](http://server6.intermedia.ge/article_images/small/201605/2016052711402177408.jpg)
გარდა ამისა ვაშლის თესლი(კაკლები)
მდიდარია იოდით, ამიტომ ვაშლი
კურკიანად უნდა მივირთვათ.5-6 ცალი
კურკა შედგება იმდენი იოდისაგან
რამდენიც ერთ დღე ღამეში ჭირდება
ადამიანს.რკინის დიდი რაოდენობის გამო
ვაშლი კარგია მიირთვან ანემიით
დაავადებულებმა.რეკომენდირებულია,
დღეში 400-600 გრამის მიღება.ვაშლი
ამცირებს ცხიმების ათვისებას.ხოლო მასში შემადგენელი კომპონენტები იწვევს დანაყრებას.ამიტომ ის აუცილებლად უნდა მიირთვან იმათ ვისაც წონის პრობლემა აქვს.
!["ვაშლი და ჩვენი ჯამრთელობა" image](http://server6.intermedia.ge/article_images/small/201605/2016052711445077408.jpg)
ზაფხულის ვაშლი ძალიან გემრიელია
და ის მდიდარია საჭირო ნივთიერებებე
ბით.ამიტომ ზაფხულშიც გვჭირდება
ახალი ხილი და უნდა მივირთვათ.
!["ვაშლი და ჩვენი ჯამრთელობა" image](http://server6.intermedia.ge/article_images/small/201605/2016052711461477408.jpg)
!["ვაშლი და ჩვენი ჯამრთელობა" image](http://server6.intermedia.ge/article_images/small/201605/2016052711462577408.jpg)