x
image
Diva
8 გენმოდიფიცირებული საკვები
1.სიმინდი


ძირითადად ამერიკის მოსახლეობა მოიხმარს გენმოდიფიცირებულ ე.წ “მკვლელ სიმინდს'', რომლის გენები ფორმირებულია იმგვარად, რომ გაანადგუროს მწერები.

image

2.ორაგული


მისი გენმოდიფიცირების არსი მდგომარეობს იმაში, რომ სწრაფად ჩაისახოს და განვითარდეს.ჩვეულებრივ ორაგულს მინიმუმ 3 წელი სჭირდება ბოლომდე განვითრებაში.

image

3.კარტოფილი.

მსოფლიოში ადამინთა მიერ საკვებად მოხმარებული კარტოფილი მისი მთლიანი რაოდენობის მხოლოდ 25% შეადგენს.სწორედ, გენმოდიფიცირებული კარტოფილისთვის არის დამახასიათებელი სწრაფი ზრდა.

image


4.პომიდორი

სწორედ, პომიდორი წარმოადგენს პირველ გენმოდიფიცირებ საკვებ პროდუქტს, რომლის გენების მოდიფიცირების წყალობით მისი შენახვის ვადა საკმაოდ ხანგრძლივია.ბოსტანში მოსული ქართული პომიდორი 2 დღეში ფუჭდება, ხოლო გენმოდიფიცირებული პომიდორი კი თვეებიც კი ძლებს.

image

5.ზეთი

საკვები ზეთი, რომელსაც ჩვენ ვიყენებთ შესაწვავად სხვა და სხვა საკვების, წარმოადგენს გენმოდიფიცირებულ პროდუქტს.მისგან მზადდება აგრეთვე მარგარინი.ბუნებრივ ზეთს შედარებით მომწარე გემო ახასიათებს, ამის საუკეთესო მაგალითია კახური ზეთი შედარებისთვის.

image

6.პირუტყვის საკვები

ჩვენ ორგანიზმში ხშირად არაპირდაპირი გზითაც ხვდება გენმოდიფიცირებული საკვები.საქმე იმაშია, რომ პირუტყვი ძირითადათ ასეთი პროდუქტებით იკვებება, განსაკუთრებით კი ეს ეხება ქარხნებს და საწარმოებს რომელიც ამ ცხოველებისაგან ამზადებენ საკვებ პროდუქტებს.ხშირად შემიმჩნევია რძის პროდუქტებზე წარწერა “შეიძლება შეიცავდეს გენმოდიფიცირებულ პროდუქტს''.

image

7.ჭარხლის შაქარი

2008 წლიდან მსოფლიოს 70% შაქრის გენმოდიფიცირებულია.

image


8.სოიო

სოიოს მოსავლის 85 % გენმოდიფიცირებულია.

image











0
370
2-ს მოსწონს
ავტორი:Diva
Diva
370
  
კომენტარები არ არის, დაწერეთ პირველი კომენტარი
0 1 0