x
image
fisunia krutunadze
13 პროდუქტი, რომელიც არ ღირს თანხის დახარჯვა, მაგრამ ჩვენ მაინც ვაგრძელებთ მათ ყიდვას
იცოდით, რომ ჰამბურგერის მარკირება ზოგიერთ შემთხვევაში თითქმის 400%-ია და ძვირადღირებული ბერძნული იოგურტი ხშირად არაფრით განსხვავდება ჩვეულებრივისგან? ჩვენდაუნებურად, ზედმეტს ვიხდით ჩვეულებრივ კვერცხში, წყალში და „ჯანსაღ“ პროდუქტებში, რომელშიც განსაკუთრებული არაფერია.
***
image1. ხორცი მწვადისთვის


მზა ხორცის ნახევარფაბრიკატის სახით, თუნდაც ეს იყოს (კონტეინერში დამარინადებული) ყიდვა მოსახერხებელია, მაგრამ არა მომგებიანი. მყიდველი ყოველთვის ზედმეტს იხდის ხორცში, ფრინველიში იქნება ეს თუ თევზში, როდესაც წინასწარ არი დაჭრილი, დამარინადებული ან კიდევ სხვაგვარად დამუშავებული.


image1 კგ ბროილერის ქათმის ბარძაყი პირობითად თუ შესაძლებელია 20 ერთეულად იყოდოთ, დამარინადებული ბარძაყები უკვე 43 რუბლი დაჯდება, ხოლო თუ მარინადს თავად გააკეთებთ, უფრო იაფიც გამოვათ და გემრიელიც. ყოველივე ამის შემდეგ, თქვენ აუცილებლად დაამატებთ იმ სანელებლებს და იმ რაოდენობით, რაც მოგწონთ. დიახ, და ცხადია, უფრო მეტი ხორცსაცც მიიღებთ, ვიდრე ხახვს.


„აი, მწვადის დამარინადებული ხორცი ვიყიდე ერთ-ერთ მაღაზიათა ქსელში. ახლა კი არ მესმის, რაში გადავიხადე: ხახვისთვის თუ ხორცისთვის, რაც, როგორც ჩანს, და ამასთნ მგონი არც თუ ახალი პროდუქცია იყო''.
image2. თხევადი კვერცხი



ასეთი კვერცხები დიდი ხანია გამოიყენება საწარმოებში, რომლებიც აწარმოებენ საკვებს სამრეწველო მასშტაბით. ჩამოსხმული თეთრი და გული ასევე მოსახერხებელია პროფესიონალი მზარეულებისთვის, მაგრამ არის თუ არა ისინი საშუალო მომხმარებლისთვის?


ჩვეულებრივი კვერცხები მაცივარში 4-5 კვირაა, თხევადი ღია ბოთლში მხოლოდ 3 დღე "ცოცხლობს". გამოუყენებელი ნარევი უბრალოდ უნდა გადააგდოთ. ჩვეულებრივი კვერცხები შეიცავს მეტ საკვებ ნივთიერებებს და ტრადიციული ცილები, თხევადისაგან განსხვავებით, შეიძლება შეიძლება აითქვიფოს სასურველ ზღვრამდე. ამავდროულად, 1 თხევადი ცილა იგივეა, რაც შერჩეული კატეგორიის მთლიანი კვერცხი.
image3. ბერძნული იოგურტი


ტრადიციული და ბერძნული იოგურტის საფუძველი იგივეა - რძე და რძემჟავა ბაქტერიები. ყველა განსხვავება შემდგომ დამუშავებაშია: ბერძნული იოგურტი იფილტრება ზედმეტი შრატის მოსაშორებლად. მეტი რძე იხარჯება, მაგრამ მზა პროდუქტი შეიცავს ნაკლებ ნახშირწყლებს და მეტ ცილას. სწორედ ამიტომ არის ბერძნული იოგურტი უფრო ძვირი.


სამწუხაროდ, ზოგიერთი მწარმოებელი აღწევს დამახასიათებელ სქელ თანმიმდევრულობას მხოლოდ გასქელების გამო, როგორიცაა სახამებელი ან ჟელატინი. ზოგჯერ იოგურტს უმატებენ დამატკბობლებს, რის გამოც პროდუქტი წყვეტს დაბალნახშირწყლიანობას და ხდება უბრალოდ დაუსაბუთებლად ძვირი.


image4. ჰამბურგერი


პარადოქსია, მაგრამ ჰამბურგერის ყიდვა უფრო მაღალი ფასის კატეგორიის დაწესებულებებში უფრო მომგებიანია, ვიდრე ჩვეულებრივ მაღაზიებში. მიუხედავად იმისა, რომ სარგებელი ჯერ კიდევ საეჭვოა: პირველ შემთხვევაში, მარკირება შეიძლება იყოს 355%, მეორეში - 384%.


ხრიკი ის არის, რომ უფრო მაღალი დონის დაწესებულებები იყენებენ უმაღლესი ხარისხის პროდუქტებს, რომლებიც უფრო ძვირია. უფრო მარტივ კაფეებსა და სუპერმარკეტებში ფასტფუდი უფრო იაფი ინგრედიენტებისგან მზადდება.


image5. ვეგანური პროდუქტები


მეორე ფოტოზე ძეხვი ამ სტატიის ავტორმა იყიდა 700 ერთეულად 1 კგ-ზე. იგი მზადდება სეიტანისგან, რომელსაც ასევე ხორბლის ხორცს უწოდებენ. მშვენიერი სიტყვა "სეიტანმა" შეიძლება გამოიწვიოს ასოციაცია რაღაც ეგზოტიკურთან, მაგრამ სინამდვილეში ეს არის ფქვილისგან გამორეცხილი წებოვანა. დიახ, მას აქვს საკმაოდ ბევრი ცილა, მაგრამ გაცილებით იაფია ცილის მიღება სხვა მცენარეული საკვებიდან, როგორიცაა სოიო, ბრინჯი, პარკოსნები. ეს უკანასკნელი, სხვათა შორის, შეიცავს ლიზინს, აუცილებელ ამინომჟავას, რომელიც ძალიან მცირეა სეიტანში.


ბევრი ფიქრობს, რომ ვეგანური საკვები პრინციპში უფრო ჯანსაღია, მაგრამ ეს ყოველთვის ასე არ არის.


ცნობისათვის, იცოდეთ: ვეგანურ ტკბილეულს აკრიტიკებენ.
image6. ჯანსაღი მომენტალური სუპები


ისპანახის წვნიანი ზემოთ ფოტოზე თითქმის 200 ერთეული ღირდა. იმ პორციის მისაღებად, რომლის ჭამაც ზრდასრულ ადამიანს შეუძლია, 250 გრამიანი შეფუთვის თითქმის ნახევარი მომიწია. დიახ, და კომპოზიციაში არაფერია ტრანსცენდენტული: ბარდის ფანტელები, ხმელი ისპანახი, ხახვი, მარილი. 200 ერთეულად შეგიძლიათ შეიძინოთ იგივე ინგრედიენტები, მაგრამ უფრო დიდი მოცულობით და სწრაფად მოხარშოთ წვნიანის მთელი ქვაბი.


image7. გლუტენის გარეშე


ამ სტატიის ავტორმა, ექსპერიმენტის გულისთვის, იყიდა უგლუტენო ბრინჯის მაკარონი. კაშკაშა მრავალფეროვანი სპირალების შეკვრისთვის, რომლის წონაა 500 გ, მე გადავიხადე 220 ერთეული. მაკარონი ისეთი გემოთია, თითქოს ღეჭავ ყველაზე ძვირად მოლიპულ ქსოვილს თქვენს ცხოვრებაში. ისინი უკეთესად არ გამოიყურებიან: მათ თითქმის მაშინვე დაკარგეს ფორმა და ფერი, დაიწყეს რბილად დუღილი და 10 წუთის განმავლობაში უნდა გადაავლოთ წყალი.


გლუტენის შეუწყნარებლობის მქონე ადამიანებისთვის, ასეთი პროდუქტები შეიძლება იყოს ნამდვილი გადარჩენა, მაგრამ საშუალო ადამიანს შეუძლია გადაიხადოს ის, რაც მხოლოდ სასარგებლოა. დიეტოლოგების აზრით, ბევრ უგლუტენო საკვებს მცირე კვებითი ღირებულება აქვს.


image8. ვანილის "ჩხირები"


რა თქმა უნდა, ამ საკმევლის ჯოხების ღირებულებამ ერთზე მეტი მყიდველი დააბნია. ირონია ის არის, რომ მათ გარეშე საერთოდ შეგიძლიათ "გახვიდეთ ფონს", რადგან ვანილის ესენცია ან ვანილინი შესაფერისია კერძების უმეტესობის მოსამზადებლად.


კულინარიის ექსპერტები ზოგადად ამბობენ, რომ სუნის გულისთვის ნამდვილად ღირს ვანილინის მიღება. ბევრს მოსწონს ეს და არა ვანილის მარცვლის მდუმარე და ძალიან თავისებური არომატი.


image9. მზა სანელებლები


სუპის, კარტოფილის, ხორცის ან თევზის "სპეციალური" სანელებლები ხშირად შედგება ინგრედიენტებისგან, რომელთა ცალ-ცალკე მიღება უფრო მომგებიანია. სანელებლების წონით ყიდვის ყველაზე იაფი საშუალება სპეციალიზირებულ მაღაზიებში. დიდი შეფუთვა, რადგან პატარა არ იყიდება სუპერმარკეტებში.


image10 მცენარეული რძე

მცენარეული რძის სარგებელი ხშირად გადაჭარბებულია. საქმე არ არის თავად მცენარეებში, არამედ მათი წილი მთლიან შემადგენლობაში: ხშირად ეს არის სავალალო 1-2%. ექსპერტები გვირჩევენ, ყურადღებით წაიკითხოთ ეტიკეტები, აირჩიოთ რძე დამატკბობლების გარეშე და დარწმუნდით, რომ შემადგენლობაში არ არის 4-ზე მეტი ინგრედიენტი.


ერთ-ერთმა ინტერნეტმომხმარებელმა ყურადღება მცენარეულ რძეში ზედმეტად გადახდილზე გაამახვილა. „მაღაზიაში შევედით და მაშინვე ვნახეთ 2 „მცენარეული რძე“: პირველი ლიტრი 120 ერთეული ღირდა, მეორე უფრო მოდური - 350 ერთეული. ხუმრობა ისაა, რომ ჩემი ცოლი სოფლის მეურნეობის პროდუქციის ანალიტიკოსია, ის ძირითადად ეხება. მარცვლეული. სოიოს საშუალო ფასი ბაზარზე არის 30 ერთული 1 კგ-ზე. ყველაზე მოდური "მცენარეუოლი რძე" სოიო შეიცავს დაახლოებით 100 გ.


image11. შაქრის "ჩხირები"


შაქარი ჩხირებში, როგორც ფოტოზე, იყიდება 100 ერთეული 1 კგ-ზე, ფხვიერი შაქარი იმავე მწარმოებლისგან 45 ერთეული 1 კგ-ზე ღირს. გამოდის, რომ შეფუთვაში მყიდველი იხდის იმდენს, როგორც თავად პროდუქტს. კვების დაწესებულებებისთვის და ოფისებისთვის ნამდვილად უფრო მოსახერხებელია შაქრის ყიდვა ჩხირებით, სახლისთვის კი უფრო მომგებიანია მისი წონით აღება.


image12. "გრანოლა"

გრანოლა რამდენჯერმე უფრო ძვირია, ვიდრე ჩვეულებრივი მუსლი და მით უმეტეს, მარცვლეული და მისი შიგთავსი ჯანმრთელობისათვის სარგებლის მოსატანად საეჭვოა. მართლაც, მოხალვის შემდეგ, მარცვლეულში ღირებული საკვები ნივთიერებები მცირდება.


ფაქტობრივად, ჩვენ გამოვყოფთ უბრალო თანხას მარტივი ნახშირწყლების, შაქრისა და დანამატებისთვის, რომლებიც მწარმოებელმა დაადგინა საკუთარი შეხედულებისამებრ. აღიარეთ, თქვენც იღებთ თხილს და კენკრას მზა საუზმიდან, რომელიც არ მოგწონთ?


image13. ბავშვთა სასმელი წყალი


საბავშვო წყალი 2 ტიპისაა: უმაღლესი კატეგორიის სასმელი და მინერალური სუფრის. პირველ შემთხვევაში, საუბარია ბავშვის კვების პროდუქტზე, რომელიც გადის ხარისხის მკაცრ კონტროლს. ასეთი წყალი შემდგომში იწმინდება და გაჯერებულია კალციუმით, მაგნიუმით და ფტორით მკაფიოდ განსაზღვრულ დონემდე. შემადგენლობა არ უნდა შეიცავდეს ვერცხლს და ნახშირორჟანგს - კონსერვანტებს, რომლებიც შეიძლება იყოს ტოქსიკური ბავშვისთვის.


მეორე შემთხვევაში საქმე გვაქვს მარკეტინგულ ხრიკთან. ნათელი ბოთლები მულტფილმის გმირებით - მყიდველი ხშირად ასოცირებას ახდენს ბავშვთა სპეციალიზებულ საქონელთან. მაგრამ ყველაზე ხშირად ეს არის ჩვეულებრივი მინერალური წყალი, რომელშიც არაფერია გამორჩეული, გარდა ფასისა.




0
640
1-ს მოსწონს
ავტორი:fisunia krutunadze
fisunia krutunadze
640
  
კომენტარები არ არის, დაწერეთ პირველი კომენტარი
0 1 0