x
image
ნიკოლოზ ხუციშვილი
რატომ არის თანამედროვე საზამთრო გაცილებით დიდი ვიდრე ის სსრკ -ში იყო
image

სსრკ -ში დაბადებული ადამიანები ხშირად იმეორებენ, რომ მაშინ ცხოვრება უფრო ადვილი და უკეთესი იყო, საქონელი უკეთესი ხარისხის იყო და პროდუქტები უფრო ბუნებრივი. რაღაც მართლაც მართალია, მაგრამ ბევრი უკვე მითი გახდა. მიუხედავად ამისა, ყოფილი საბჭოთა კავშირის მოქალაქეები ამტკიცებენ, რომ იმ დროს საზამთრო უფრო მცირე ზომის იყო, მაგრამ უფრო წითელი და გემრიელი ვიდრე თანამედროვე.


სსრკ -ს ეკონომიკა დაგეგმილი იყო და საზამთრო, სხვა სასოფლო -სამეურნეო პროდუქტების მსგავსად, იზრდებოდა ძირითადად იქ, სადაც საუკეთესოდ მწიფდებოდა. ტრადიციულად, ეს იყო: ასტრახანისა და ხერსონის რეგიონები, კრასნოდარისა და სტავროპოლის ტერიტორიები. ის გროვდებოდა მხოლოდ გარკვეულ დროს, აგვისტოს მეორე ნახევარში, არც ადრე და არც გვიან, შემდეგ კი ისინი რეგულარულად იგზავნებოდა დიდი ქალაქების სავაჭრო ქსელებში. ასტრახანის საზამთრო ყველაზე ტკბილად ითვლებოდა და ბევრს, ვინც ცხოვრობდა სსრკ-ში, კარგად ახსოვს, რომ ის სულაც არ არის გიგანტური, მოგრძო, მწვანე ყვითელი ხილი ვარდისფერი წყლიანი ხორცით, არამედ პატარა, ზოლიანი, თითქმის თუნდაც "ბურთის" წონა არაუმეტეს 3 - 4 კგ ნათელი წითელი. ასტრახანის ფედერალური სახელმწიფო საბიუჯეტო სამეცნიერო ინსტიტუტის "მორწყული ბოსტნეულისა და ნესვის მოზრდილობის რუსული კვლევითი ინსტიტუტის" წარმომადგენლები ამტკიცებენ, რომ დღეს სწორედ ასე გამოიყურება მათი ტრადიციული ჯიშის საზამთროები. ვიეტნამური და ალჟირული საზამთრო მსგავსი ზომის იყო, რომელიც ასევე მიეწოდებოდა სსრკ -ს გარკვეულ პერიოდში. მცირე ხილი უფრო სწრაფად მწიფდება და უფრო მოსახერხებელია ტრანსპორტირებისთვის და მომხმარებლებისთვის მრიცხველების ასაღებად. თუმცა, ამ პროდუქტების ხარისხის გაგება დღეს შეიცვალა. ასტრახანის ფერმერები ირწმუნებიან, რომ ამ მომენტში მყიდველები მზად არიან საზამთროს ასაღებად ივლისის დასაწყისში, როდესაც ტრადიციული ჯიშები ჯერ კიდევ არ არის მომწიფებული, მაგრამ ადრეული და ჰიბრიდული ჯიშები უკვე აქვთ მომწიფებულია. ასევე, მომწოდებლებს აქვთ გამოუთქმელი "წესი" - არ მიიღოთ მწარმოებლებისგან 7 კგ -ზე ნაკლები ხილი. მცირე საზამთროს გაყიდვა არ არის მომგებიანი, ამიტომ ფერმერებმა კარგად იციან, რომ ტრადიციული ასტრახანი და ყველაზე მომწიფებული ხილი, სამწუხაროდ, მინდვრებში დარჩება, მაგრამ დანარჩენი შეიძლება ნაყარი იყოს.



ქიმია სწრაფი ზრდისთვის



ყოველ ზაფხულს რუსულ პრესაში ვრცელდება ინფორმაცია იმის შესახებ, რომ ამა თუ იმ ქალაქში ოჯახი ან თუნდაც მთელი უბანი მოწამლულია საზამთროთი. ექიმები დიაგნოზირებენ პაციენტებს მწვავე ინტოქსიკაციით ნიტრატებით და / ან პესტიციდებით. ყოველწლიურად ANO "რუსული ხარისხის სისტემის" წარმომადგენლები აცხადებენ, რომ გასაყიდად დაშვებული ნესვი ოფიციალურად შემოწმებულია შხამებისა და ინფექციებზე, ასევე სიმწიფის და სიტკბოს ხარისხზე. თაროებზე არ არის საშიში პროდუქცია. სამწუხაროდ, საზამთროს რეალურად სჭირდება ნიტრატები გასაზრდელად და პესტიციდები და ინსექტიციდები მავნებლების გასაკონტროლებლად მომწიფების დროს. მაგრამ ნაყოფის სიმწიფის დაწყებისთანავე, ამ შხამების მაჩვენებლები უმნიშვნელოა. ნებისმიერ შემთხვევაში, რუსეთის სოფლის მეურნეობის ცენტრის სპეციალისტები, სახელმწიფო საბიუჯეტო ორგანიზაცია, რომელიც აუცილებლად ამოწმებს მეურნეობებს, ნესვს და კომერციულ ბოსტნეულის მოყვანას, აცხადებენ, რომ ეს ზუსტად ასეა, ყველა მწარმოებელი იყენებს დადასტურებულ ტექნოლოგიებს საზამთროს გასაზრდელად. და მაინც, ინტერნეტში ისევ და ისევ ჩნდება ხილის ფოტოები, რომლებზეც აშკარად ჩანს შპრიცის მქონე ნახვრეტების კვალი. საიდუმლო არ არის, რომ ნიტრატებით "გაჟღენთილი" საზამთრო უფრო სწრაფად იზრდება, ხდება უფრო დიდი, მისი რბილობი მაშინვე წითლდება, მაგრამ გამოყენების გემო და უსაფრთხოება, რა თქმა უნდა სხვანაირია. საბაზრო ეკონომიკა კარნახობს საკუთარ კანონებს - საჭიროა ადრეული და მომგებიანი განხორციელება. რაც შეეხება ხარისხს, არის შესაბამისი ინსპექტირების ორგანიზაციები და ეს მათი პრობლემაა მომხმარებლებთან კომუნიკაციისა და მათვის პროდუქციის მიწოდების მხრივ.


0
362
4-ს მოსწონს
ავტორი:ნიკოლოზ ხუციშვილი
ნიკოლოზ ხუციშვილი
362