სხვა ყველაფერი, რაც ვიტამინების შესახებ უნდა ვიცოდეთ – A, B1, B2, B6, B12, C, D, და ა.შ. ... 2019, 13 სექტემბერი, 16:13
ვიტამინები ეს ის ნივთიერებებია, რომლის გარეშეც შეუძლებელია ადამიანის სიცოცხლის შენარჩუნება. “ვიტა“ – ლათინურად სიცოცხლეს ნიშნავს.
ვიტამინებზე ადამიანის ორგანიზმის მოთხოვნილება განისაზღვრება გარემოთი, კლიმატური პირობებით, კვების ხარისხით და თვითონ ადამიანის მუშაობის რეჟიმით. მოდით გავიცნოთ თითოეული ვიტამინი ცალცალკე:
ვიტამინი A
ვიტამინ A -ს შეიცავს: ყველი, რძე, ხაჭო, კვერცხი, თევზი, გოგრა, სტაფილო, ქაცვი. ნაღების კარაქი, თევზის ქონი, მწვანე და ყვეთელ ბოსტნეული, ყვითელი ხილი.
სასარგებლოა:
- მხედველობისათვის და ძვლების რეგენერაციისათვის;
- იცავს ქათმის სიბრმავისაგან;
- ხელს უწყობს როდოპსინის სინთეზს თვალში;
- ზრდის სასუნთქი გზების წინააღმდეგობის უნარს ინფექციების მიმართ;
- გარე კანის საფარველს ინახავს ჯანმრთელ მდგომარეობაში;
- ხელს უწყობს ძვლების ზრდას და გამაგრებას, კანის, თმების, კბილების და ღრძილების ჯანმრთელობას;
- გარე გამოყენების დროს გამონაყარის, ფურუნკულების, კარბუნკულების მკურნალობას შველის;
- ხელს უწყობს ემფიზემას და ჰიპერთირეოზის მკურნალობას.
ასევე:
- ნებისმიერი რაოდენობის ალკოჰოლი აფერხებს A ვიტამინის ათვისებას;
- A ვიტამინი უკეთესად მუშაობს B კომპლექსთან, D ვიტამინთან, E ვიტამინთან, კალცთან, ფოსფორთან და ტყვიასთან შეთავსებით;
- A ვიტამინი ასევე იცავს ც ვიტამინს დაჟანგვისაგან;
- თუ ადამიანი იღებს ქოლესტერინის დამწევ პრეპარატებს, ამ დროს ქვეითდება A ვიტამინის ათვისება და მისი მიღება უფრო მეტი რაოდენობითაა საჭირო.
ვიტამინი B1
ვიტამინ B1 -ს შეიცავს: მშრალი საფუარი, ბრინჯის ჩენჩო, ხორბალი, შვრიის ღერღილი, არაქისი, ღორის ხორცი, ბოსტნეულის უმეტესობა, ქატო.
სასარგებლოა:
- ხელს უწყობს ზრდას;
- აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას, განსაკუთრებით ნახშირწყლების;
- აუმჯობესებს გონებრივ მონაცემებს;
- ახდენს ნერვული სისტემის, კუნთების და გულის მუშაობის ნორმალიზებას;
- შველის ზღვის ავადმყოფობის და რყევის შეგრძნების დროს;
- ამცირებს კბილის ტკივილს სტომატოლოგიური ჩარევის შემდეგ;
- ეხმარება ჰერპეს ზოსტერის მკურნალობის დროს.
ასევე:
- წყალში ხსნადია. ნებისმიერი ჭარბი რაოდენობა არ გროვდება ორგანიზმში და გამოიყოფა, ამიტომ ის ყოველდღიურად უნდა ანაზღაურდეს;
- მასზე მოთხოვნილება იზრდება ავადმყოფობის, სტრესის და ქირურგიული ჩარევის შემდეგ. აქვს სუსტი შარდმდენი ეფექტი;
- ვიტამინი B1 ადვილად იშლება სითბური დამუშავების შედეგად.
ვიტამინი B2
ვიტამინ B2 შეიცავს : რძე, ღვიძლი, თირკმელები, საფუარი, მწვანე ფურცლიანი ბოსტნეული, თევზი, კვერცხი.
სასარგებლოა:
- ხელს უწყობს ზრდას;
- იცავს კანს, ფრჩხილებს, თმებს;
- შველის პირზე, ტუჩებზე, ენაზე გამონაყარის მკურნალობას;
- აუმჯობესებს მხედველობას;
- სხვა ნივთიერებებთან ერთად მონაწილეობს ცილების, ცხიმების, ნახშირწყლების ცვლაში;
ასევე:
- წყალში ხსნადია, ადვილად შეიწოვება;
- არ გროვდება ორგანიზმში და მისი მარაგის შევსება მუდმივადაა საჭირო;
- ორსულებს და მეძუძურებს უფრო მეტი დოზა ესაჭიროებათ;
- მისი საჭიროება იზრდება სტრესულ სიტუაციებში;
- თუ ადამიანი ხანგრძლივ დიეტაზეა კუჭის წყლულის ან დიაბეტის გამო, დიდია ამ ვიტამინის დეფიციტის შექმნის ალბათობა.
ვიტამინი B6
ვიტამინ B6 -ს შეიცავს: ლუდის საფუარი, ხორბლის ანაცერი, ხორბლის ბუტკო, ღვიძლი, თირკმელები, გული, ნესვი, კომბოსტო, შავ ბადაგი, რძე, კვერცხი, ძროხის ხორცი.
სასარგებლოა:
- ანტისხეულების და სისხლის წითელი უჯრედების ჩამოყალიბებისთვის;
- ხელს უწყობს ცხიმის და ცილების ათვისებას;
- ხელს უწყობს ტრიპტოფანის – შეუცვლელ ამინომჟავის ნიაცინად გადაქცევად;
- ეხმარება სხვადასხვა ნერვული და კანის დაავადებების თავიდან არიდებას;
- ამსუბუქებს გულის რევის შეგრძნებას;
- ხელს უწყობს დაბერების შემაფერხებელი ნუკლეინის მჟავების სწორი სინთეზის პროცესს;
- ამცირებს ღამის განმავლობაში წვივის კუნთების სპაზმს, კრუნჩხვას და კიდურების გარკვეული ნევრიტებს გამოვლინებას;
- მოქმედებს როგორც ბუნებრივი შარდმდენი საშუალება.
ასევე:
- სჭირდებათ მათ, ვინც დიდი რაოდენობით ცილებს ღებულობს;
- ართრიტით დაავადებულ ადამიანებს, რომლებიც გადიან მკურნალობას პენიცილამინით, სჭირებათ ამ ამ ვიტამინის დანამატები.
ვიტამინი B12
ვიტამინ B12 -ეს შეიცავს: ღვიძლი, ძროხის ხორცი, ღორის ხორცი, კვერცხი, რძე, ყველი, თირკმელები.
სასარგებლოა:
- არიდებს ანემიის განვითარებას;
- ბავშვებში ხელს უწყობს ზრდას და მადის გაუმჯობესებას;
- ზრდის ენერგიას;
- ხელს უწყობს ნერვული სისტემის ჯანმრთელობას;
- ხსნის გაღიზიანებადობას;
- აუმჯობესებს კონცენტრაციას, მეხსიერებას და წონასწორობას;
ასევე:
- ერთადერთი ვიტამინი, რომელიც შეიცავს შეუცვლელ მინერალურ ელემენტებს და ეფექტურია მცირე დოზებში;
- ვეგეეტარიანელობის შემთხვევაში, როცა რაციონიდან ამოღებულია კვერცხი და რძის პროდუქტები, საჭიროა ბ12-ის დანამატების მიღება;
- ფოლიუმის მჟავასთან შეხამებით ბ12 ეფექტური საშუალებაა სასიცოცხლო ძალების აღსადგენად;
- როგორც ბ კომპლექსის შემადგენელი ნაწილი ვიტამინი ბ12 სასარგებლოა ქალებისათვის მენსტრუალურ და პრემენსტრუალურ პერიოდში.
ვიტამინი B13
ვიტამინ B13 -ს შეიცავს: ძირხვეულა, შრატი, მჟავე რძის თხევადი ნაწილი.
სასარგებლოა:
- ღვიძლის პრობლემების და ნაადრევი დაბერების პროცესის შეფერხებისათვის.
ვიტამინი B17
ვიტამინ B17 შეიცავს: ვაშლის, ალუბლის, ატმის, ქლიავის კურკებში.
სასარგებლოა:
- აფერხებს სიმსივნური დაავადებების წარმოქმნას.
ასევე:
- დღის განმავლობაში გარგარის რამდენიმე კურკის ჭამა, ოღონდ არა ერთ მიღებაზე, კარგი პროფილაქტიკური საშუალებაა.
- B17-ის გამოყენებამდე კონსულტაცია გაიარეთ ექიმთან. მიუხედავად იმისა, რომ ეს ვიტამინი მოიხსენიება როგორც კიბოს საწინააღმდეგო საშუალება, აშშ-ს სამედიცინო ასოციაციის მიერ ის უარყოფილია, იმ საფუძველზე, რომ შეიძლება მომწამვლელი იყოს ციანიდის შემცველობის გამო.
ვიტამინი C
ვიტამინ С -ს შეიცავს: ციტრუსები, ასკილი, კივი, შავი მოცხარი, მწვანე ბოსტნეული, მჟავე კომბოსტო, კენკრა, პომიდორი, ყვავილოვანი კომბოსტო, ტკბილი კარტოფილი, ჩვეულებრივი კარტოფილი.
სასარგებლოა:
- ორგანიზმის წინააღმდეგობის უნარიანობის გაზრდა, რკინის ათვისების გაუმჯობესება, ჰემოგლობინის დონის შენარჩუნება;
- მთავარ როლს თამაშობს კოლაგენის ჩამოყალიბებაში, რომელიც აუცილებელია ქსოვილების უჯრედების, ღრძილების, სისხლძარღვების, ძვლების და კბილების ზრდისა და აღდგენისათვის;
- აუმჯობესებს ორგანიზმის მიერ რკინის ათვისებას;
- ჭრილობების შეხორცების, დამწვრობის მოშუშების და სისხლმდენი ღრძილებისათვის;
- ოპერაციის მერე შეხორცებისათვის;
- ამცირებს სისხლში ქოლესტერინის დონეს;
- იცავს მრავალი ვირუსული და ბაქტერიული ინფექციებისაგან;
- მოქმედებს როგორც ბუნებრივი სასაქმებელი;
- ამცირებს ტრომბის წარმოქმნის შანსს;
- შველის გაციებების მკურნალობას;
- ამცირებს სხვადასხვა ალერგენების მოქმედებას.
ასევე:
- ჭარბი რაოდენობა სახიფათოა მათთვის, ვისაც აწუხებს ნიკრისი და მარილების დაგროვება;
- სტრესის დროს გაცილებით სწრაფად მოიხმარება;
- მწეველებს და ღრმად მოხუცებულებს გაზრდილი დოზა ესაჭიროებათ (ერთი მოწეული ღერი სიგარეტი ანადგურებს 25მგრ. C ვიტამინს);
- ნახშირბადის მონოოქსიდი შლის C ვიტამინს, ამიტომ დიდი ქალაქის მაცხოვრებლებმა უნდა გაზარდონ ვიტამინის დოზა;
- თუ ადამიანი ასპირინს ღებულობს, უმჯობესია თუ გაზრდის C ვიტამინის დოზას;
- ჟენშენის მიღების შემთხვევაში, გააკეთეთ 3 საათის შუალედი C ვიტამინის მიღებამდე ან მისი მიღების შემდეგ.
ვიტამინი D
ვიტამინ D- ს შეიცავს: ზღვის თევზი, ზღვის კომბოსტო, რძის პროდუქტები, თევზის ქონი, სარდინები, ქაშაყი, ორაგული, თინუსი.
სასარგებლოა:
- ძვლების გამაგრებისათვის, უჯრედების მიერ ტენიანობის შენარჩუნებისათვის, კანის საფარველის მდგომარეობის გაუმჯობესებისათვის;
- საჭიროების მიხედვით ახდენს კალცის და ფოსფორის უტილიზაციას, რაც კბილების და ძვლების სიძლიერისთვისაა საჭირო;
- A და C ვიტამინთან ერთად მიღებისას გაციების საწინააღმდეგოდ კარგი პროფილაქტიკური საშუალებაა;
- კონიუქტივიტის სამკურნალოდ;
- რაქიტის, ოსტეოპოროზის სამკურნალოდ.
ასევე:
- D ვიტამინზე მოთხოვნილება არამზიან ამინდში იზრდება, რადგან აღნიშნული ვიტამინი ორგანიზმის მიერ სინთეზირდება მზის სხივების საშუალებით;
- მათ, ვისაც სპეცსამსახურის ტანსაცმლის ტარება უწევთ, რომელიც არ ატარებს მზის სხივებს, ესაჭიროებათ D ვიტამინის დოზის გაზრდა.
ვიტამინი E
ვიტამინ E-ს შეიცავს: მწვანე ბოსტნეული, კვერცხი, რძე, მცენარეული ზეთი, გაღვივებული თესლი, ხორბლის ბუტკო, სოიოს მარცვალი, ბროკოლი, ბრიუსელური კომბოსტო, მწვანილის ფურცლები, მთლიანი მარცვლოვნები, ისპანახი, შოკოლადი.
სასარგებლოა:
- კუნთების ქმედუნარიანობის შენარჩუნებისათვის, სისხლძარღვოვანი და ენდოკრინული სისტემისათვის;
- იცავს გულის და ნერვული დაავადებებისაგან, მოწევის და დაბინძრებული ჰაერის მავნე ზემოქმედებისაგან;
- ახალგაზრდული იერის შენარჩუნებისათვის, უჯრედების დაბერების პროცესის შენელებისათვის;
- აფართოებს სისხლძარღვებს;
- იცავს ფილტვებს ჰაერის დაბინძრებისაგან;
- სისხლის ტრომბების გაჩენას აფერხებს;
- დამწვრობის მოშუშებას აჩქარებს;
- მოქმედებს როგორც შარდმდენი საშუალება და შეუძლია სისხლის წნევის დაწევა;
- იცავს ნაყოფს მუცლისმოწყვეტისაგან.
ასევე:
- ვიტამინი E და A ეფექტურად გამოიყენება ერთობლივად, ისინი აძლიერებენ ერთმანეთს;
- E ვიტამინის უკმარისობას შეუძლია უნაყოფობის გამოწვევა;
- აქტიური ანტიოქსიდანტი, ხელს უშლის ცხიმოვანი შეერთებების, A ვიტამინის, სელენის, ორი გოგირდისშემცველი ამინომჟავის და გარკვეული დოზით C ვიტამინის დაჟანგვას;
- იშლება ჟანგბადისგან, ყინვისგან და საკვების დამუშავებისას;
- თუ ადამიანი დიეტის დროს იღებს ნახევრად არანაჯერ ცხიმებს, შესაძლებელია დასჭირდეს E ვიტამინი;
- შეუზღუდავი რაოდენობით რკინა შლის E ვიტამინს, ამიტომ არაა კარგი მათი ერთდროულად მიღება;
- ორსულ და მეძუძურ ქალებს, ასევე მათ ვინც ჩასახვის საწინააღმდეგო საშუალებებს და ჰორმონალურ პრეპარატებს იღებს, მენოპაუზის დროს ესაჭიროებათ E ვიტამინის მეტი დოზა.
ვიტამინი F
შეიცავს:
მცენარეული ზეთი ხორბლის ბუტკოსგან, სელის მარცვლები, მზესუმზირა, ალისარჩული, სოიოს მარცვლები, არაქისი, ნუში, პეკანი, ავოკადო.
სასარგებლოა:
- ხელს უშლის ქოლესტერინის არტერიებში დალექვას;
- უზრუნველყოფს კანის და თმების ჯანმრთელობას;
- მოქმედებს შინაგანი სეკრეციის ჯირკვლების აქტიურობაზე, კალცს უჯრედებისათვის ხელმისაწვდომს ხდის;
- ხელს უწყობს წონის დაკლებას, წვავს ნაჯერ ცხიმებს.
ასევე:
- 12 ჩაის კოვზი მზესუმზირის ზეთი ან პეკანის 18 ნაჭერს შეუძლია ამ ვიტამინის დღიური ნორმის დაკმაყოფილება;
- არ აღინიშნება ტოქსიკურობა, მაგრამ გადაჭარბებულმა მიღებამ, შესაძლებელია სხეულის წონის ზრდა გამოიწვიოს;
- F ვიტამინის უკეთესი ათვისებისათვის უმჯობესია მისი E ვიტამინთან ერთად მიღება. F ვიტამინის მიღება სჭირდება ყველას ვისაც ქოლესტერინის პრობლემა აწუხებს.
ვიტამინი P
შეიცავს:
ციტრუსების თეთრი ნაწილი და ცედრა, გარგარი, წიწიბურა, ბალი, მაყვალი, ასკილი.
სასარგებლოა:
- აძლიერებს კაპილარების კედლებს, რითაც ხელს უშლია დალურჯებების წარმოქმნას;
- აფერხებს და კურნავს ღრძილების სისხლდენას;
- თავბურსხვევის, რომელიც გამოწვეულია შიდაყურის ავადმყოფობით და შეშუპეპების მკურნალობისათვის.
ასევე:
- თუ კბილების გახეხვის დროს ღრძილებიდან სისხლდენის, დალურჯებებისადმი მიდრეკილების დროს, საჭიროა ამ ვიტამინის მიღება.
ვიტამინი T
შეიცავს:
კუნჟუტის თესლში და კვერცხის გულში.
სასარგებლოა:
- ხელს უწყობს სისხლის შედედებას და ტრომბოციტების წარმოქმნას. ამის გამო, ის მნიშვნელოვანია ანემიის და ჰემოფილიის ზოგიერთი ფორმის არიდებისათვის.
ვიტამინი K
შეიცავს:
ბოსტნეულის ფურცლები, მწვანე პომიდორი, ასკილი, ისპანახი, ბროკოლი და ყვავილოვანი კომბოსტო, ჭინჭრის ფურცლები, ჭვავი, შვრია, სოიო, ხორბლის კულტურები, ცხოველური წარმოშობის მოიპოვება ღორის ღვიძლში და კვერცხში.
სასარგებლოა:
- K ვიტამინი ითვლება სისხლდენის საწინააღმდეგო ვიტამინად;
- ხელს უწყობს ძვლის ქსოვილების რეგენერაციას და წარმოქმნას;
- ხელს უწყობს ოსტეოკალცინის სინთეზს – ძვლის ქსოვილის ცილას, საიდანაც კრისტალიზირდება კალცი;
- K ვიტამინი ახდენს ოსტეოპოროზის პროფილაქტიკას.
ასევე:
- K ვიტამინი ასევე სინთეზირდება ადამიანის ორგანიზმში. ეს ვიტამინი ცხიმში ხსნადია და იმისათვის, რომ მისი გადამუშვება შეფერხების გარეშე მოხდეს, საჭიროა კუჭში მცირეოდენი ცხიმის არსებობა.
|