სამარხვო კერძები თუ სოკო გიყვართ... 5 მარტივი რეცეპტი 2018, 26 ივლისი, 9:11 I. ქამასოკო ტომატითინგრედიენტები: ქამასოკო — 400 გრ. ხახვი — 1 თავი (პატარა) ნიორი — 2-3 კბილი პომიდორი — 4-5 ცალი ტომატ-პასტა — 2-3 ს. კ. ოხრახუში — 2-3 ღერი ზეთი — 4 ს. კ. მარილი და პილპილი — გემოვნებით მომზადება: 1. მოამზადეთ სოკო: გარეცხეთ და გაწმინდეთ სამზარეულოს ქაღალდის პირსახოცით. თუ სოკო სუფთაა (სუპერმარკეტიდან არის), შეგიძლიათ არ გარეცხოთ და მხოლოდ გაწმინდოთ > გაყავით თითოეული სოკო 4 ნაწილად. 2. წვრილად დაჭერით ხახვი და ნიორი > გაფცქვენით და კუბიკებად დაჭერით პომიდორი. 3. გააცხელეთ ზეთი ტაფაზე > მოშუშეთ ხახვი და ნიორი, ისე რომ ოქროსფერი მიიღოს. 4. დაუმატეთ სოკო > შუშეთ 3-4 წთ. > დაუმატეთ ტომატი, პომიდორი და მწვანილი > კარგად მოურიეთ. 5. დაუმატეთ მარილი და პილპილი > გააჩერეთ დაბალ ცეცხლზე კიდევ 3-4 წუთი. 6. სითხე რომ აორთქლდება და წვენი შესქელდება, ცეცხლიდან გადმოდგით.II. შემწვარი სოკო არაჟნით (სამარხვო და ჩვეულებრივი)ინგრედიენტები: ქამასოკო — 500 გრ. ხახვი — 1 ცალი არაჟანი — 200 მლ. მარილი — 0, 5 ჩ. კ. პილპილი — 0, 5 ჩ. კ. ზეთი — 4 ს. კ. მომზადება: 1. დაჭერით სოკო თხელ ფირფიტებად (სუპერმარკეტებში დაჭრილი სახითაც იყიდება). სურვილის შემთხვევაში, შეგიძლიათ სოკო 4 ნაწილად გაჭრათ. 2. დაჭერით ხახვი ნახევარ რგოლებად ან პატარა კუბიკებად. 3. გააცხელეთ ზეთი > შეწვით სოკო საშუალო ცეცხლზე. თან დროდადრო ურიეთ. 4. წვენი მთლიანად რომ ამოშრება, დაუმატეთ ხახვი > მოშუშეთ კარგად, შეწითლებამდე. 5. დაუმატეთ არაჟანი, მარილი და პილპილი > როდესაც არაჟანი ადუღდება, დაახურეთ ტაფას სახურავი > შუშეთ დაბალ ცეცხლზე. სურვილის შემთხვევაში, შეგიძლიათ ცოტა წყალიც დაამატოთ. 6. გააჩერეთ ცეცხლზე 5-15 წუთი. შეგიძლიათ წვენი სრულად ამოაშროთ ან საწებლად დატოვოთ.
P.S. თუ სამარხვო კერძს ამზადებთ, არაჟნის ნაცვლად, ბოლო ეტაპზე, გემოსა და არომატისთვის, 1 კბილი, პრესში გატარებული ნიორი დაამატოთ. III. შემწვარი სოკო ბრინჯითინგრედიენტები: ქამასოკო — 300 გრ. ბრინჯი — 100 გრ. ხახვი — 1 თავი (დიდი) სტაფილო — 1 დიდი ან 2 პატარა ნიორი — 4 კბილი სუნელები — 1 ჩ. კ. წითელი მწარე წიწაკა — 1 ცალი ოხრახუში — 1 კონა მწვანე ხახვი — 1 კონა ზეთი — 3 ს. კ. მომზადება: 2. გაასუფთავეთ სოკო > მოათავსეთ ემალირებულ ქვაბში > იმდენი წყალი დაასხით, რომ სოკო თავისუფლად მოძრაობდეს ქვაბში > წყალი რომ ადუღდება, 5 წუთი ხარშეთ (ქამასოკო მალე იხარშება) და მარილი დაამატეთ > მოხარშული სოკო თუშფალანგზე მოათავსეთ. 3. ხახვი დაჭერით ნახევარ რგოლებად და მოშუშეთ ზეთში. 4. ვიდრე ხახვი იშუშება, გახეხეთ სტაფილო > დაამატეთ ხახვს > მოშუშვა გააგრძელეთ. 5. სოკო კუბიკებად დაჭერით > დაამატეთ ხახვს და სტაფილოს > მოურიეთ და დაამატეთ სუნელები, დაჭრილი ნიორი და წიწაკა > შუშეთ 5 წუთის მანძილზე, თან ურიეთ. 6. დაამატეთ მოხარშული ბრინჯი > კარგად მოურიეთ > დაბალ ცეცხლზე გააჩერეთ 2 წუთი. 7. დაამატეთ მარილი, პილპილი, დაჭრილი მწვანილი და მწვანე ხახვი > გადმოდგით ცეცხლიდან. IV. სოკოს კოტლეტი (სამარხვო და ჩვეულებრივი)ინგრედიენტები: სოკო (ნებისმიერი) — 1 კგ. ხახვი — 2 თავი კვერცხი (აუცილებელი არ არის, მის ფუნქციას შვრიის ფაფა შეასრულებს) – 2 ცალი შვრიის ფანტელი — 200 გრ. საფანელი — 2 ს. კ. ქინძი — 1 კონა პილპილი და მარილი – გემოვნებით საფანელი — ამოსავლებად ზეთი — შესაწვავად მომზადება: 1. სოკო მოხარშეთ მარილიან წყალში. 2. გადაიტანეთ თუშფალანგზე, რომ კარგად დაიწკრიტოს > გაატარეთ ხორცის საკეპ მანქანაში. 3. შვრიის ფანტელი მოათავსეთ პატარა ქვაბში ან თასში > დაასხეთ მდუღარე წყალი, იმდენი, რომ დაიფაროს > დააფარეთ სახურავი. 4. დაჭერით ხახვი და მწვანილი წვრილად. 5. თასში შეურიეთ შეურიეთ ყველა ინგრედიენტი > შეანელეთ მარილით და პილპილით. იმ შემთხვევაში, თუ საკმარისად სქელი არ იქნება, დაუმატეთ 3-4 კოვში ფქვილი. 6. ფარში დაყავით გუნდებად > მიეცით კოტლეტის ფორმა > ამოავლეთ საფანელში და შეწვით ზეთში. V. ქამასოკოს სალათაინგრედიენტები: ქამასოკო — 300 გრ. ნიორი — 1 კბილი ლიმონის წვენი — 1 ს. კ. ლიმონის ცედრა — 0, 5 ჩ. კ. ზეითუნის ზეთი — 100 მლ. მარილი ან სოიას სოუსი — გემოვნებით შაქარი — 1 მწიკვი დაფქული პილპილი — გემოვნებით დაფქული წითელი წიწაკა — 0, 5 ჩ. კ. ოხრახუში — რამოდენიმე ღერი ზეთი (ნებისმიერი) — სოკოს შესაწვავად მომზადება: 1. სოკო კარგად გაწმინდეთ ქაღალდის პირსახოცით (არ გარეცხოთ, რადგან დიდი დრო იქნება საჭირო სითხის ასაორთქლებლად) > პატარა ზომის სოკოები არ დაჭრათ, ხოლო დიდი - 4 ნაწილად გაჭერით. 2. თასში ერთმანეთს შეურიეთ: ზეთი, ლიმონის წვენი, წვრილად დაჭრილი ნიორი, მარილი ან სოიას სოუსი, შაქარი, პილპილი და წიწაკა, ლიმონის ცედრა. სურვილის შემთხვევაში, შეგიძლიათ დაამატოთ რამოდენიმე წვეთი ბალზამიკო (არომატისთვის). 3. სოკო შეწვით ზეთში, 10-15 წუთის მანძილზე, ვიდრე კარგად არ დაწითლდება. 4. დაელოდეთ, ცოტა რომ შეგრილდება > გადაიტანეთ თასში, რომელშიც დანარჩენი ინგრედიენტები არის შერეული > კარგად აურიეთ და წვრილად დაჭრილი ოხრახუში მოაყარეთ. თქვენთვის ასევე საინტერესო იქნება: 3098 4-ს მოსწონს
|