x
მეტი
  • 18.06.2025
  • სტატია:142826
  • ვიდეო:351928
  • სურათი:515233
ტირამისუ 15 წუთში: მარტივი რეცეპტი ფოტოებით და საინტერესო ფაქტებით
ტირამისუ - ცნობილი იტალიური დესერტი, რომელმაც დაიპყრო მსოფლიო სინაზისა და ყავის მკვეთრი გემოს საოცარი კომბინაციის წყალობით. სახელწოდება „ტირამისუ“ იტალიურიდან სიტყვასიტყვით ითარგმნება როგორც „აღმაფრთოვანე“ ან „გამამხნევე“, რაც ასახავს მის გამამხნევებელ ყავის გემოსა და ენერგეტიკულ ღირებულებას.



ითვლება, რომ დესერტი XVII საუკუნის ბოლოს გაჩნდა ვენეტოს რეგიონში (ჩრდილოეთ იტალია).



image



სახალისო ფაქტი: ისტორიულად ტირამისუს იყენებდნენ დაღლილი მოგზაურებისა და ვენეციელი საყვარლების ძალების აღსადგენად. დღეს მოვამზადებთ მარტივ საშინაო ვარიანტს, რომელიც ყველასთვის ხელმისაწვდომია.




image



რა არის საჭირო ტირამისუსთვის?

- 200 გრამი ნაღების ყველი (არა მარცვლოვანი, ოპტიმალურად 5%)

- 200 მლ ნაღები (ან 20%-იანი არაჟანი უფრო მარტივი ვარიანტისთვის)

- 3-4 სუფრის კოვზი შაქარი

- 1 შეკვრა ორცხობილა

- 1 ფინჯანი მაგარი ყავა (იდეალურია, ესპრესო)

- კაკაო მოსაყრელად

- ცოტა ლიქიორი ან რომი სურვილისამებრ



image



საინტერესო ფაქტი: თავდაპირველად, ტირამისუს მხოლოდ მასკარპონეს ყველით ამზადებდნენ, რომელიც იტალიურ ლომბარდიაში XVI საუკუნეში გამოჩნდა. თუმცა, თანამედროვე რეცეპტი იძლევა საშუალებას, რომ ის ხაჭოთი ჩაანაცვლოთ, შესანიშნავი გემოსა და ტექსტურის შენარჩუნებით.



როგორ მოვამზადოთ ტირამისუ სახლში?

ნაბიჯი 1: კრემის მომზადება

თასში აურიეთ ხაჭო შაქართან და ნაღებთან (ან არაჟანთან) ერთად. ათქვიფეთ მიქსერით ერთგვაროვანი კრემისებური ტექსტურის მიღებამდე. მნიშვნელოვანია, რომ კრემი ზედმეტად არ ათქვიფოთ, წინააღმდეგ შემთხვევაში ის ძალიან თხელი გახდება.



image



ნაბიჯი 2: ორცხობილების დალბობა

ჩააწეთ ორცხობილები (ან ბისკვიტის ნაჭრები) გაცივებულ ყავაში ფაქტიურად 1–2 წამით. ეს საკმარისია იმისთვის, რომ ორცხობილა გაიჟღინთოს, მაგრამ არ დარბილდეს.



image



ნაბიჯი 3: ტირამისუს აწყობა

დესერტი ფენებად დაალაგეთ შესაფერის ფორმაში: ორცხობილა, კრემი. გაიმეორეთ ფენები კიდევ ერთხელ (ორცხობილა – კრემი). ბოლო ფენად აუცილებლად უნდა იყოს კრემი.



image



ნაბიჯი 4: გაგრილება

მოათავსეთ ფორმა დესერტთან ერთად მაცივარში მინიმუმ 2-3 საათით, უკეთესია - მთელი ღამით. ეს საშუალებას მისცემს გემოებს გაერთიანდეს და ტექსტურა გახდეს იდეალურად ნაზი.



ნაბიჯი 5: მორთვა

სუფრაზე გატანამდე ტირამისუს მოაყარეთ კაკაო წვრილი საცრის მეშვეობით. სწორედ ეს უკანასკნელი შტრიხი ქმნის ცნობილი ყავის არომატს და მდიდარ გემოს.



image



სახალისო ისტორია: ლეგენდის თანახმად, ტირამისუ ცნობილი გახდა ერთი დიდგვაროვანი ვენეციელის წყალობით, რომელმაც ის მოკრძალებულ ტრაქტირში დააგემოვნა და იმდენად მოიხიბლა, რომ დიდი დღესასწაულისთვის შეუკვეთა თავისთვის და ყველა თავისი სტუმრისთვის, რის შემდეგაც დესერტმა სწრაფად მოიპოვა პოპულარობა.



ასევე დაგაინტერესებთ:

სასარგებლო ბრაუნი შაქრისა და ფქვილის გარეშე: კლასიკური გემო ზედმეტი კალორიების გარეშე

რეცეპტები, რომელთა დახმარებით შეძლებთ მიირთვათ ნაყინი საუზმეზე, სადილზე და ვახშამზე

მსუბუქი დესერტი - გემრიელობა ლიმონის კრემით

სახლში მომზადებული შოკოლადი მხოლოდ 10 წუთში - მაღაზიაში ნაყიდზე უარს იტყვით

5 გემრიელი და სასარგებლო დესერტი გრამი შაქრის გარეშე


0
114
შეფასება არ არის
ავტორი:Yoona
Yoona
Mediator image
114