სხვა მაწონი – ბუნებრივი ელექსირი ჯანმრთელობისთვის 10 მაისი, 19:16 ![]() მაწონი საუკუნეების განმავლობაში იყო და რჩება ერთ-ერთ ყველაზე სასარგებლო რძის პროდუქტად ქართულ სუფრაზე. გარდა მისი ნაზი გემოსი და მრავალფეროვანი კულინარიული გამოყენებისა, მაწონი მდიდარია იმ ელემენტებით, რომლებიც დადებითად მოქმედებს ადამიანის ჯანმრთელობაზე. რა არის მაწონი?მაწონი არის ფერმენტირებული რძის პროდუქტი, რომელიც მიიღება რძეში სპეციალური ბაქტერიების – Lactobacillus bulgaricus და Streptococcus thermophilus – დამატებით. ამ ბაქტერიების მოქმედებით რძე შედედება და იქმნება უნიკალური, რბილი ტექსტურის მქონე პროდუქტი.მაწვნის სასარგებლო თვისებები1. აჯანსაღებს საჭმლის მომნელებელ სისტემასმაწონი შეიცავს პრობიოტიკებს, რომლებიც არეგულირებენ ნაწლავების მიკროფლორას და ამცირებენ კუჭ-ნაწლავის დარღვევების რისკს. 2. აძლიერებს იმუნურ სისტემას პრობიოტიკები და ვიტამინები, როგორიცაა B12 და D, ხელს უწყობენ იმუნური სისტემის გაძლიერებას. 3. ხელს უწყობს ძვლების სიმაგრეს მაწონი მდიდარია კალციუმითა და ფოსფორით – ორი ძირითადი მინერალით, რომლებიც აუცილებელია ძვლების და კბილების ჯანმრთელობისთვის. 4. ამცირებს ქოლესტერინის დონეს კვლევები აჩვენებს, რომ მაწონის რეგულარული მოხმარება დადებითად მოქმედებს „ცუდი“ ქოლესტერინის (LDL) შემცირებაზე. 5. სასარგებლოა წონის რეგულაციისთვის დაბალი კალორიულობისა და პროტეინების მაღალი შემცველობის გამო, მაწონი გვიან აჩენს შიმშილის გრძნობას და ამით ეხმარება წონის კონტროლში. როგორ მივიღოთ მაწონი სწორად?
ვის უნდა მოერიდოს?მაწონი, როგორც რძის პროდუქტი, შესაძლოა არ იყოს სასურველი ადამიანებისთვის, რომლებსაც აქვთ ლაქტოზის აუტანლობა ან რძეზე ალერგია. ასეთ შემთხვევაში რეკომენდებულია ლაქტოზამოხსნილი ან კეფირის გამოყენება, რომელიც ხშირად უკეთესად აითვისება.282 1-ს მოსწონს
|