ნამცხვრები ჩერჩილის საყვარელი კექსი (ორიგინალური რეცეპტი) 11 მაისი, 8:41 ჩერჩილს ტრადიციული ბრიტანული სამზარეულო უყვარდა. ხოლო კექსი, გუნდს აერთიანებდა, ოჯახურ ატმოსფეროს ქმნიდა და საუკეთესოს რწმენის სიმბოლოს წარმოადგენდა. რეცეპტის საფუძველი ყველაფერი იყო, რისი შოვნაც შეიძლებოდა: ფქვილი, ჩირი, მარგარინი, შესქელებული რძე. იმ დროის ნამდვილი კლასიკა — არც ისე ტკბილი, მაგრამ ძალიან გემრიელი დესერტი იყო. 40-იანი წლების დასაწყისში, ორიგინალური რეცეპტი ასეთი იყო: ინგრედიენტები:მთელი მარცვლეულის ფქვილი — 250 გრ. ჩირი (ქიშმიში, კურაგა, ცუკატები) — 100 გრ. მარგარინი — 80 გრ. შესქელებული რძე — 2 ს. კ. კვერცხი — 1 ცალი სოდა — 0, 5 ჩ. კ. მწიკვი მარილი, ცოტა შაქარი (შეძლებისდაგვარად) მომზადება:I. შეურიეთ ერთმანეთს მარგარინი და ფქვილი — უნდა მიიღოთ ფხვიერი მასა. II. დაამატეთ ჩირი, სოდა, მარილი და კვერცხი > კარგად ათქვიფეთ > შესქელებული რძე გააზავეთ ცოტაოდენი წყლით და დაუმატეთ დანარჩენ მასას. III. ფორმის გვერდებს მოუსვით ცხიმი > მოათავსეთ მასში ცომი და ზემოდან შაქარი მოაფიფქეთ. IV. გამოაცხვეთ მოკრძალებული საშუალებებით — მთავარია, რომ ცომი გამოშრეს. კექსის რეცეპტის თანამედროვე ადაპტაცია ინგრედიენტები:მთელი მარცვლეულის ფქვილი — 200 გრ. ფქვილი — 50 გრ. ქიშმიში, კურაგა, ცუკატები — 120 გრ. კარაქი — 80 გრ. კვერცხი — 2 ცალი შესქელებული რძე — 4 ს. კ. შაქარი — 70 გრ. გამაფხვიერებელი — 1 ჩ. კ. (ან სოდა – 0, 5 ჩ. კ.) ვანილინი — 1 პაკეტი მომზადება:I. კარაქი და შაქარი ათქვიფეთ. კვერცხები თითო-თითოდ დაამატეთ. II. შეურიეთ ერთმანეთს ფქვილი, გამაფხვიერებელი და ვანილინი > დაამატეთ კარაქიან მასას > დაამატეთ შესქელებული რძე > შემდეგ ჩირი (სურვილის შემთხვევაში, ჩირი შეგიძლიათ ჩაიში დაალბოთ). III. გადაიტანეთ ცომი ფორმაში. IV. გამოაცხვეთ 170°С–ზე, წინასწარ გახურებულ ღუმელში, 45–50 წთ–ის მანძილზე. შენიშვნა: თანამედროვე ვარიანტი, უფრო ჰაეროვანი და უფრო გემრიელია.
|
კომენტარები არ არის, დაწერეთ პირველი კომენტარი |