სხვა რატომ უნდა ვჭამოთ ჭარხალი ყოველდღე? 16 აპრილი, 17:07 ![]() ჭარხალი – უბრალო ბოსტნეული, რომელიც თითქმის ყველა ქართველის სუფრაზე ყოფილა მინიმუმ ერთხელ. თუმცა ცოტამ თუ იცის, რამდენად სასარგებლოა ეს წითელი ფერის სუპერ-ბოსტნეული ადამიანის ორგანიზმისთვის. 1. ბუნებრივი "სისხლის გამწმენდი"ჭარხალი ცნობილია იმით, რომ აუმჯობესებს სისხლის მიმოქცევას. მასში არსებული ნივთიერება – ნიტრატები, ორგანიზმში გადამუშავების შემდეგ აფრთოვებენ სისხლძარღვებს, რაც ამცირებს წნევას და ზრდის ჟანგბადის მიწოდებას ორგანოებისთვის. ამიტომ ჭარხალი სასარგებლოა მათთვის, ვისაც უჭირს წნევის კონტროლი ან ხშირად აქვს თავის ტკივილები.2. ენერგიის მომატება ბუნებრივადჭარხლის წვენი სპორტსმენებში პოპულარულია – ვარჯიშამდე რამდენიმე საათით ადრე მიღება აძლიერებს გამძლეობას. მკვლევართა თქმით, ჭარხალში არსებული ბუნებრივი ნიტრატები აუმჯობესებენ კუნთების მუშაობას, განსაკუთრებით – აერობულ დატვირთვებზე.3. გონებრივი მუშაობის მხარდაჭერაჭარხალი ხელს უწყობს ტვინის სისხლმომარაგებას. ასაკთან ერთად ეს ფუნქცია ხშირად სუსტდება, რის გამოც იზრდება დემენციის და მეხსიერების დაქვეითების რისკი. კვლევები აჩვენებს, რომ ჭარხლის რეგულარული მოხმარება ტვინის აქტივობას აუმჯობესებს.4. ძლიერი ანტიოქსიდანტური თვისებებიჭარხლის ძლიერი წითელი ფერი გამოწვეულია ბეტაინითა და ანტოციანინებით – ესენი კი ანტიოქსიდანტებია, რომლებიც ებრძვიან თავისუფალ რადიკალებს. შედეგად, მცირდება ანთებითი პროცესების რისკი და უჯრედები დაცულნი არიან დაზიანებისგან. როგორ მოვიხმაროთ ჭარხალი უფრო ხშირად?
წითელი ჭარხალი არ არის მხოლოდ კულინარიული წარსულის ელემენტი – ის სავსეა სიცოცხლისუნარიანობითა და ბუნებრივი ძალებით. თუკი გსურს ძლიერი გული, უკეთესი მეხსიერება და სტაბილური ენერგია – იმეგობრე ამ ბოსტნეულთან. 132 3-ს მოსწონს
|