სხვა ხორცი და კიბო: არსებობს თუ არა რეალური კავშირი? 11 მარტი, 13:04 ![]() ხორცი და სიმსივნე: რეალური საფრთხე თუ გადაჭარბებული შიში? ბოლო წლებია, საზოგადოებაში აქტიურად განიხილება კითხვა – იწვევს თუ არა ხორცის მოხმარება სიმსივნეებს? ზოგიერთი კვლევა მიანიშნებს, რომ წითელი და გადამუშავებული ხორცი შეიძლება დაკავშირებული იყოს კიბოს განვითარების რისკთან, თუმცა საკითხი მაინც მრავალმხრივ კვლევას მოითხოვს. რა ამბობს მეცნიერება?მსოფლიო ჯანდაცვის ორგანიზაციის (WHO) საერთაშორისო კიბოს კვლევითმა სააგენტომ (IARC) 2015 წელს წითელი ხორცი და გადამუშავებული ხორცი კიბოს რისკის თვალსაზრისით განიხილა. კვლევებმა აჩვენა, რომ:
რისკის გამომწვევი მექანიზმები
მეცნიერები ფიქრობენ, რომ ხორცში შემავალი გარკვეული ნივთიერებები შეიძლება კიბოს რისკის ზრდასთან იყოს დაკავშირებული:
რამდენად დიდი რისკია?სტატისტიკა აჩვენებს, რომ გადამუშავებული ხორცის რეგულარული მოხმარება მსხვილი ნაწლავის კიბოს რისკს დაახლოებით 18%-ით ზრდის. თუმცა, ეს რიცხვი შედარებით მცირეა თამბაქოსთან ან სხვა ძლიერ კანცეროგენებთან შედარებით. მოდერატიულობა – ოქროს შუალედიმიუხედავად იმისა, რომ გადამუშავებული ხორცი ჯანმრთელობისთვის რისკის მატარებელია, ზომიერი მოხმარება და ჯანსაღი კვების ჩვევები ამ საფრთხეს ამცირებს. რეკომენდებულია:
ხორცის ზომიერად მოხმარება პირდაპირ არ ნიშნავს, რომ ადამიანი კიბოთი დაავადდება. მთავარია დაბალანსებული კვება და ხარისხიანი პროდუქტების არჩევა. თუ გსურთ ჯანსაღი ცხოვრება, მხოლოდ ხორცზე ფოკუსირება არ არის სწორი – მნიშვნელოვანია მთელი დიეტის და ცხოვრების სტილის გათვალისწინება.56 1-ს მოსწონს
|