x
მეტი
  • 28.03.2024
  • სტატია:134040
  • ვიდეო:353919
  • სურათი:508247
დასახელდა რადიაციისგან დამცავი პროდუქტები

image
რუსეთის ქიმიურ-ტექნოლოგიური უნივერსიტეტის დ.ი. მენდელეევის სახელობის დოპინგისა და ნარკოტიკების კონტროლის ექსპერტიზის დეპარტამენტის კათედრის ასოცირებულმა პროფესორმა, ფარმაცევტულ მეცნიერებათა დოქტორმა ევგენი აბიზოვმა თქვა, რა პროდუქტები უნდა მოიხმარონ ადამიანებმა, რომლებიც ცხოვრობენ რადიაციის ფონის გაზრდილი დონის მქონე ადგილებში.


აბიზოვმა მოუწოდა მოსახლეობას მიირთვათ წითელი ყურძნის ჯიშის პროდუქტები და იოდის შემცველი საკვები. პირველი საშუალებას გაძლევთ ამოიღოთ რადიონუკლიდები ორგანიზმიდან, მეორე კი ჩართულია ფარისებრი ჯირკვლის რადიაციისგან დაცვაში.


ანტიოქსიდანტები, წითელყურძნიანი ჯიშების სხვადასხვა პროდუქტები, ანუ ნახევრად ტკბილი ღვინოები, კაჰორი(სადესერტო ღვინო, რომელსაც ამზადებენ წითელი ყურძნისგან) - რადიონუკლიდების მოსაშორებლად ხალხური საშუალებაა. საბჭოთა პერიოდში ატომურ წყალქვეშა ნავებზე მეზღვაურებისთვის წითელი ღვინისა და შოკოლადის მიცემის წესი იყო დაწესებული, განმარტა სპეციალისტმა.


დოცენტის თქმით, იოდის შემცველ მცენარეულ და ცხოველურ პროდუქტებს უფრო მაღალი ბიოშეღწევადობა აქვთ. მათ შორისაა წყალმცენარეები, ლუმინარიას შაქარი (ზღვის მცენარეები), შავი მოცხარი და სარგასოს ზღვის თევზი, მაგალითად, გველთევზა.



გარდა ამისა, ხსნადი იოდი ასევე ეფექტური იქნება რადიაციისგან დასაცავად. აბიზოვის თქმით, თხევადი იოდის მონელება 50 პროცენტია.


„შეგიძლიათ გააკეთოთ იოდის ბადე ისე, რომ ის შეიწოვება კანით, შეისუნთქეთ ორთქლები, დაუმატეთ სასმელ წყალს წვეთები. ეს ყველაფერი გამართლებულია და აღწერილია მე-20 საუკუნის 50-60-იანი წლების სახელმძღვანელოებში ადამიანის ქცევის წესების შესახებ ბირთვული შეტევის პირობებში. რაც შეეხება იოდის ბადეს, ზოლების სახით კანზე წასმა საუკეთესო ვარიანტია.“- დაასკვნა ექიმმა.

0
392
შეფასება არ არის
ავტორი:თამილა გურაშვილი
თამილა გურაშვილი
Mediator image
392
  
კომენტარები არ არის, დაწერეთ პირველი კომენტარი
0 1 0