x
მეტი
  • 26.04.2024
  • სტატია:134529
  • ვიდეო:351975
  • სურათი:508588
ვინ უნდა მიირთვას ალუბალი: საინტერესო ფაქტები
image

ალუბლის ჭამით არა მხოლოდ ზაფხულის გემოს შეიგრძნობთ, არამედ თქვენს სხეულს ვიტამინებსა და სხვა სასარგებლო ნივთიერებებით ამარაგებთ: ძილის გაუმჯობესება, მუცლის ცხიმის შემცირება, გულის პრობლემებთან გამკლავება და სხვა.


ალუბალი, ან ჩიტის ალუბალი, ალუბლის სახეობებიდან უძველესია, ქლიავის გვარის ხის მცენარეა ვარდისფერი ოჯახიდან. ითვლება, რომ ის უკვე ცნობილი იყო 10 ათასზე მეტი წლის წინ ანატოლიაში და თანამედროვე სკანდინავიის ქვეყნების ტერიტორიაზე.


ალუბლის ხილის კურკა ძვლის ტიპისაა, ხორციანი წვნიანი პერიკარპით, ოვალური ფორმის მრგვალი ტიპისაა. კულტივირებული ხილი აღწევს 2 სმ დიამეტრს და გამოირჩევა ტკბილი გემოთი. ალუბლის ისეთი ჯიშები, როგორიცაა Regina, Summit, Vasilisa, Karina, Staccato, Yaroslavna, ჩვენს ქვეყანაში ყველაზე ცნობილია. ამასთან, უფრო ხშირად ბაზარში შეხვდებით მელიტოპოლის ან ხერსონის ალუბალს.



ალუბალი და მისი კალორია


100 გრ ალუბალი შეიცავს 52 კკალს. ამავე დროს, კენკრა კარგად აკმაყოფილებს შიმშილს და აქვს სასიამოვნო ტკბილი გემო - ეს არის ბუნების მიერ შექმნილი დესერტი მათთვის, ვინც ჭარბ წონას ებრძვის.


ტკბილი ალუბალის: სასარგებლო თვისებები



ამ ხილში 82% წყალია, ასევე შეიცავს 16% ნახშირწყლებს, 1% ცილას და პრაქტიკულად არ შეიცავს ცხიმს (0, 2%). ალუბალზე დაბალი მჟავიანობის გამო, ალუბლის ჭამა მათ შეუძლიათ, ვისაც გულძმარვა აწუხებს. ალუბლის სარგებელი ასოცირდება ვიტამინების A (25 მკგ), B1 (0, 01 მგ), B2 (0, 01 მგ), C (15 მგ), E (0, 3 მგ), მიკრო და მაკროელემენტებთან (კალციუმი, რკინა, მაგნიუმი, ფოსფორი, კალიუმი, ნატრიუმი, იოდი), ასევე ორგანული მჟავებთან, შაქრები (ფრუქტოზა, გლუკოზა), პექტინის ნივთიერებები და დიდი რაოდენობით ანტოციანინები - ფლავონოიდების ჯგუფის ნივთიერებები. მათ ერთად აქვთ ეფექტი, რომელიც ალუბალს შემოაქვს რიგ სამკურნალო პროდუქტებში.


10 მიზეზი ალუბლით "მკურნალობის" დასაწყებად:

1. დაცვა შაქრიანი დიაბეტისგან: ალუბალს აქვს გლიკემიური ინდექსი 22, უფრო დაბალია ვიდრე გარგარი (57), ყურძენი (46), ატამი (42), მოცვი (40) ან ქლიავი (39). ეს ნიშნავს, რომ ის ნომერ პირველი არჩევანია მათთვის, ვისაც დიაბეტი აწუხებს.


2. ძილის გაუმჯობესება: კვლევის თანახმად, ალუბლი და ალუბლის წვენი ასტიმულირებს მელატონინის გამომუშავებას, რაც აუცილებელია ჯანსაღი ძილისთვის. ეს ნიშნავს, რომ ეს კენკრა ხელს შეუწყობს გამანადგურებელი ლატ-ლაგის წინააღმდეგ ბრძოლას.


3. მუცლის ცხიმის შემცირება. ეს დასტურდება ვირთაგვებზე ჩატარებული ექსპერიმენტებით, რომლებიც ჩატარდა ალუბლისგან მიღებული ფხვნილის გამოყენებით.


4. ალცჰეიმერის დაავადების პრევენცია: ალცჰეიმერის ასოციაცია ალუბალს ახასიათებს, როგორც მეხსიერების გამაძლიერებელი საკვები, რადგან ისინი მდიდარია ანტიოქსიდანტებით.


5. ინსულტის რისკის შემცირება: ანტოციანები, პიგმენტები, რომლებიც ალუბლს აძლევს ფერს, იწვევს ცხიმისა და გლუკოზის მეტაბოლიზმს, ამით ამცირებს ქოლესტერინის დონეს, არტერიულ წნევას და დიაბეტის რისკს.


6. ახალგაზრდული კანი: ანტიოქსიდანტები, რომლებიც მდიდარია ალუბლით, ეხმარება ორგანიზმს ებრძოლოს თავისუფალ რადიკალებს, რომლებიც აჩქარებენ დაბერებას. ალუბლის წვენი რეკომენდირებულია, როგორც ალტერნატიული მკურნალობა სხვადასხვა კანის მდგომარეობის დროს.


7. პოდაგრის შეტევების რისკის 35% -ით შემცირება დაადასტურა ჩიყვის მქონე ადამიანებზე ჩატარებულმა ექსპერიმენტებმა, რომელიც ჩაატარა ბოსტონის უნივერსიტეტმა.


8. კუნთების ტკივილის შემცირება, წერს life.nv.ua. მარათონის მორბენალთა ჯგუფმა, რომლებმაც ალუბლის წვენი დალიეს სირბილის შემდეგ, დაადასტურეს სასარგებლო გავლენა კუნთებზე - ანთება და ტკივილი შემცირდა.


9. არტერიული წნევის რეგულირება: კალიუმი ხელს უწყობს გულისცემის და არტერიული წნევის რეგულირებას და ამცირებს ჰიპერტენზიის რისკს, ხოლო ფიტოსტეროლები ხელს უწყობენ ცუდი ქოლესტერინის შემცირებას.



10. მსხვილი ნაწლავის კიბოს პრევენცია: სავარაუდოდ, ალუბლის სასარგებლო ნივთიერებები ამცირებს კანცეროგენების წარმოქმნას ბურგერის ხორცის ნახშირით, ამიტომ ალუბალი განსაკუთრებით რეკომენდებულია წითელი ხორცის მოყვარულებისთვის.



0
408
3-ს მოსწონს
ავტორი:ნიკოლოზ ხუციშვილი
ნიკოლოზ ხუციშვილი
408
  
კომენტარები არ არის, დაწერეთ პირველი კომენტარი
0 1 0