დიეტოლოგია უმარტივესი რჩევები ბალანსირებული კვებისთვის 2018, 15 ივნისი, 14:38
დამეთანხმებით, რომ კვება ერთ-ერთი სასიამოვნო პროცესია, რომლის ხასიათი დამოკიდებულია ტრადიციებზე, კულტურაზე და გარემო პირობებზე.
ადამიანები იკვებებიან მადის და შესაძლებლობების შესაბამისად. მოიხმარენ იმ სურსათს, რომლსაც ისინი ანიჭებენ უპირატესობას.
გასათვალისწინებელია, რომ კვება შეესაბამებოდეს ჩვენ მიერ დახარჯულ ენერგიას, რომელიც დამოკიდებულია ასაკზე, სხეულის მასაზე, ცხოვრების პირობებზე, კლიმატზე, ადამიანის ფიზიოლოგიურ მდგომარეობაზე (ფეხმძიმობა, მეძუძურობა).
რა თქმა უნდა, სურსათი უნდა იყოს უვნებელი ადამიანის ჯანმრთელობისათვის და უნდა განაწილდეს სწორად დღის განმავლობაში. როგორც ჰიპოკრატე ამბობდა, “დაე, თქვენი კვება იყოს თქვენი მედიცინა, და თქვენი საკვები - თქვენი წამალი”. ეჭვგარეშეა, რომ ადამიანის ჯანმრთელობა დამოკიდებულია სწორ, ბალანსირებულ კვებაზე. სწორი კვებით შესაძლოა(!) თავიდან აირიდოთ მთელი რიგი ქრონიკული დაავადებები: დიაბეტი, ავთვისებიანი სიმსივნური დაავადებები, იოდის დეფიციტით გამოწვეული სიმსუქნე, , რომელთა ხვედრითი წილი მსოფლიოში საერთო სიკვდილიანობის დაახლოებით 60%-ს შეადგენს. მარტივი რჩევები ჯანსაღი კვებისათვის:
ასუქებს თუ არა ცომეული და რამდენია რეკომენდებული ულუფა? დღეში რამდენიმეჯერ შეგიძლიათ მიირთვით პური, მარცვლოვანი პროდუქტები, მაკარონის ნაწარმი, ბრინჯი. გაითვალისწინეთ, რომ მოცემული სურსათის მიღება უნდა შეესაბამებოდეს 5-6 პორციას დღეში, რომელიც რეკომენდებულია ჯანმრთელობის მსოფლიო ორგანიზაციის მიერ. ერთი პორციის მოცულობა შეადგენს დაახლოებით 60-100 გრამს. მარცვლოვანი პროდუქტები ორგანიმზს უზრუნველყოფს ენერგიით, შეიცავს ცოტა რაოდენობით ცხიმებს და მდიდარია საკვები ნივთიერებებით: ნახშირწყლებით (განსაკუთრებით სახამებელი), ცილებით, მინერალებით და საკვები ბოჭკოებით. რა მნიშვნელობა აქვს ხილსა და ბოსტნეულს ადამიანის ჯანმრთელობისათვის? მიიღეთ 5-8 -პორცია დღეში მრავალფეროვანი ბოსტნეული და ხილი. უკეთესია, ნედლი სახით და ადგილობრივი წარმოების. პორციის მოცულობა შეესაბამება 100 გ-ს ხილისათვის და 100 გ-ს ბოსტნეულისათვის. ხილსა და ბოსტნეულში დიდი რაოდენობითაა ვიტამინები, მიკროელემენტები, საკვები ბოჭკოები და შეუცვლელი საკვები ნივთიერებების უმრავლესობა. ხსნადი საკვები ბოჭკოები ცხიმების ცვლის მოდიფიკაციას უწყობს ხელს და არეგულირებს ქოლესტერინისა და შაქრის დონეს სისხლში. ხილისა და ბოსტნეულის ნატურალური სახით მიღება ხელს უშლის ჭარბი ცხიმიანობის განვითარებას, ვინაიდან ისინი შეიცავენ მცირე რაოდენობით ცხიმებს და ენერგიას. ხილი და ბოსტნეული შეიცავს ანტიოქსიდანტებს, რომელთა უკმარისობა ანუ დეფიციტი ქმნის გულ-სისლძარღვრთა და ონკოლოგიური დაავადებების განვითარების დიდ საშიშროებას. ვიტამინი, რომელიც ხილისა და ბოსტნეულის უმრავლესობაშია, იმ სურსათთან ერთად, რომელიც მდიდარია რკინით (ოსპი, ლობიო, ისპანახი, მწვანილები, კომბოსტო), აუმჯობესებს რკინის შეთვისებას ორგანიზმში, რითაც მნიშვნელოვნად ამცირებს რკინადეფიციტური ანემიის განვითარების რისკს და აძლიერებს იმუნიტეტს. თუ ზემოთ აღნიშნულ პროდუქტებთან ერთად მიირთმევთ წითელ ხორცს, ღვიძლს, თევზეულს, უმჯობესდება რკინის შეთვისება ორგანიზმის მიერ. ხილი და ბოსტნეული, რკინის გარდა, შეიცავს აგრეთვე სხვა მიკროელემენტებსა და მინერალებს, რომლებიც ამცირებენ ჰიპერტენზიის განვითარების რისკს. ხილი და ბოსტნეული დიდი რაოდენობით შეიცავს B ჯგუფის ვიტამინებს და ფოლიუმს. ცნობილია, რომ ფოლიუმის მჟავას ანემიის პროფილაქტიკასა და ნაყოფის ნერვული სისტემის ნორმალური განვითარებისათვის უდიდესი მნიშვნელობა აქვს. ამიტომ ქალებისთვის, განსაკუთრებით ადრეულ ასაკში, აგრეთვე ორსულობის წინა პერიოდში რეკომენდებულია მიიღონ ისეთი პროდუქტები, რომლებიც მდიდარია ფოლიუმის მჟავათი. ფოლიუმის მჟავას საუკეთესო წყაროა წითელი ლობიო, ოსპი, მუხუდო, არაქისი, სოიო. აგრეთვე პური (განსაკუთრებით როში ფქვილისაგან დამზადებული), ციტრუსები, ღვიძლი, მწვანე ფოთლოვანი ბოსტნეული (ისპანახი, კომბოსტო) და სხვ. (ვინაიდან ფოლიუმის მჟავა თერმული დამუშავებისას იშლება, სასურველია დავიცვათ თბური დამუშავების სწორი წესები). კონსერვის სახით ხილისა და ბოსტენულის შეძენისას ეტიკეტზე მიაქციეთ ყურადღება, იმას, რომ სურსათი შეიცავდეს მინიმალური რაოდენობით შაქარს, მარილსა და ცხიმებს. 87 შეფასება არ არის
|