x
მეტი
  • 19.04.2024
  • სტატია:134384
  • ვიდეო:351974
  • სურათი:508460
გაყინული ხორცი: რამდენ ხანს შეიძლება მისი შენახვა?
imageსაყინულე იდეალური მოკავშირე და დამხმარეა ჩვენს ყოველდღიურ ცხოვრებაში. მაგრამ დარწმუნებული ხართ, რომ იცით ხორცი სწორად გაყინვა და შენახვა?


ყველამ ვიცით, რომ ახალი ხორცი ძალიან მალფუჭებადი პროდუქტია. გაყინვა საშუალებას გვაძლევს გავაგრძელოთ მისი ვარგისიანობის ვადა, შენარჩუნდეს ხარისხი და ყველა საკვები ნივთიერება. ამასთან, გასათვალისწინებელია რამდენიმე მნიშვნელოვანი ასპექტი, რაც საშუალებას მოგცემთ უფრო დიდი ხნით დატკბეთ ხორცის კარგი ნაჭრის ხარისხით.


გაყინვა ინარჩუნებს საკვებს ხანგრძლივი პერიოდის განმავლობაში, რადგან ეს ხელს უშლის პათოგენების ზრდას, რომლებსაც შეუძლიათ გააფუჭონ საკვები. ამრიგად, გაყინული საკვები შეიძლება დიდხანს ინახებოდეს საყინულეში, ხოლო იგი კარგია მოხმარებისთვის.


ამასთან, ყოველთვის არსებობს შეზღუდვები. მნიშვნელოვანია გვესმოდეს, რომ გაყინული საკვებიც კი არ არის სამუდამოდ სანდო.



რამდენ ხანს ინახება გაყინული ხორცის პირვანდელი სახე?
საკვების საყინულეში შენახვის დრო მნიშვნელოვნად იცვლება საკვები ტიპის მიხედვით. გაყინული ხორცის შენახვის ვადა ზოგადად უფრო მოკლეა, ვიდრე მაგალითად ბოსტნეული.


ერთ-ერთი მთავარი მიზეზი, რის გამოც განსხვავდება გაყინვის დრო, არის ცხიმის რაოდენობა თითოეული ტიპის ხორცში. ჩვენ გეტყვით რამდენი ხნით შეიძლება შენახული იქნას საყინულეში ხორცი საშუალოდ:


ძალიან ცხიმიანი ხორცი და ძეხვი ინახება საყინულეში 1 – დან 2 თვემდე.
ჰამბურგერის ღვეზელი და სხვა ახალი ხორციანი კერძები, 3-დან 4 თვემდე.
თუ ვსაუბრობთ ხბოს ხორცზე, ახალ ბატკანზე და ღორზე, მათი გაყინვა შეგვიძლია 4-დან 12 თვემდე.
ქათმის, ინდაურის და სხვა ფრინველის ხორცი საყინულეში ინახება 9-დან 12 თვემდე.
დაბალ ტემპერატურაზე, ჩვენ ვაჩერებთ ბაქტერიების ზრდას, მაგრამ არა დალპობის რეაქციას. მიუხედავად იმისა, რომ ეს ნელა მიმდინარეობს, ცხიმი მაინც იწურება.


საკვების სიმძიმის ეს თანმიმდევრულობა ხორცში საკვები ღირებულების დაკარგვის ერთ-ერთი მთავარი მიზეზია.


ამის შესახებ ნათქვამია ჟურნალში Food Science and Technology სტატიაში. რანჟირება გავლენას ახდენს გაყინული ხორცის გემოზე, სტრუქტურაზე და ფერზე. რჩევები ხორცის ხარისხის შენარჩუნების შესახებ:

გაყინული ხორცის ხარისხის შესანარჩუნებლად და ზოგიერთი მისი კვების ღირებულების დაკარგვის თავიდან ასაცილებლად, გასათვალისწინებელია რამდენიმე მცირე რჩევა:

-განათავსეთ საყინულე სწორ ტემპერატურაზე, რომ ხორცი უფრო სწრაფად გაყინოთ.
-ვაკუუმში შეფუთეთ გაყინული საკვები: ის აუცილებლად უნდა გადაიტანოთ შესაბამის ჭურჭელში. წინააღმდეგ შემთხვევაში, ის უსიამოვნო სუნს შეწოვას და გამოშრება.
-როდესაც ძალიან დიდ ნაჭრებს ვყინავთ, პროდუქტის ცენტრალური ნაწილი უფრო დიდხანს იყინება და კარგავს ხარისხს. გარდა ამისა, საჭმელში შეიძლება წარმოიქმნას ყინულის კრისტალები, რომლებიც გალღობისას არღვევს მის სტრუქტურას და აფუჭებს მის მახასიათებლებს.
- გაყინეთ მოხარშული ხორცი და მიეცით საშუალება გაცივდეს საყინულეში განთავსებამდე.
-გაყინული ხორცი უნდა იყოს გაცივებული ცივად. არ არის რეკომენდებული ოთახის ტემპერატურაზე ან სითბოს წყაროსთან დატოვება, პროცესის დასაჩქარებლად.


სწორად გალღობის შესაძლებლობა

გაყინული ხორცი უნდა იყოს გაცივებული ცივად. არ არის რეკომენდებული ოთახის ტემპერატურაზე ან სითბოს წყაროსთან დატოვება, პროცესის დასაჩქარებლად.

ეს შეიძლება ასტიმულირებდეს ჯანმრთელობისთვის საშიში პათოგენური ბაქტერიების ზრდას, ნათქვამია კვლევაში, რომელიც გამოქვეყნდა ჟურნალში.

გაყინული ხორცის გალღობის საუკეთესო გზაა მაცივარში დატოვება დაახლოებით 24 საათის განმავლობაში. ან, თუ წინასწარ არ გეგმავდით, შეგიძლიათ გამოიყენოთ გალღობის ფუნქცია მიკროტალღურ ღუმელში.

გახსოვდეთ, რომ შემდეგ დაუყოვნებლივ მოამზადეთ ხორცი. როგორც ტემპერატურა 39–43 გრადუსს უახლოვდება, ბაქტერიები, რომლებიც შესაძლოა არსებობდნენ გაყინვამდე, იწყებენ გამრავლებას.

თუ მოხარშვის შემდეგ მიხვდებით, რომ ერთდროულად არ ჭამთ ყველაფერს, შეგიძლიათ ხელახლა გაყინოთ ხორცის უკვე მოხარშული ნაჭრები. მაგრამ არასოდეს გაყინოთ ნედლი საკვები.

0
406
2-ს მოსწონს
ავტორი:გიო-ისაკა
გიო-ისაკა
406
  
კომენტარები არ არის, დაწერეთ პირველი კომენტარი
0 1 0