x
image
ნათია ჩხობაძე
პროდუქტები კორონავირუსის წინააღმდეგ-აი, რა უნდა ჭამოთ და რა , არა
ყველაზე მთავარი, რასაც ექიმები გვირჩევენ, არის ბევრი სითხის მიღება. გაციების და სასუნთქი გზების დაავადებების დროს ძალიან მნიშვნელოვანია, რომ ლორწოვანი გარსი მაქსიმალურად დატენიანდეს. სწორედ ისინი ხდებიან ვირუსის პირველი ბარიერი. ამისათვის, საჭიროა დალიოთ უამრავი სუფთა წყალი, რომელიც უნდა იყოს ოთახის ტემპერატურაზე ან ოდნავ თბილი.

სრულფასოვანი კვება, განსაკუთრებით პანდემიის პერიოდში აუცილებელია, რისკების შესამცირებლად.

image

1.თევზი და ზღვის პროდუქტები


ბევრი სპეციალისტი აღნისნავს, რომ მათ ვისაც D ვიტამინის დეფიციტი აქვს, კორონავირუსი უფრო რთულად გადააქვს. მისი შევსება კი, ზღვის პროდუქტებით არის შესაძლებელი, ასევე საკვები დანამატების მიღებაც შეგიძლიათ.

ვიტამინის დეფიციტის დროს ერთ-ერთი მთავარი სიმპტომი უძილობა, მშრალი კანი და ენერგიის ნაკლებობაა.

D ვიტამინით მდიდარია ასევე ბროკოლიც.

2.კარაქი

ფილტვების ჯანმრთელობის შესანარჩუნებლად საჭიროა ცხიმი, მაგალითად კარაქი. ეს გამოწვეულია იმით, რომ ფილტვის ქსოვილის მნიშვნელოვანი კომპონენტები, ალვეოლები, დაფარულია სპეციალური სურფაქტანტით, რომელის 90% ცხიმია. ეს ნივთიერება საშუალებას აძლევს ალვეოლებს გამართულად იმუშაონ და ჟანგბადი გადაიტანონ სწორად.

3.ფერმენტული რძის პროდუქტები

ვირუსისგან ეფექტური დაცვისთვის ორგანიმს ჭირდება რომ ნაწლავის მიკლოფლორა წესრიგში იყოს. ამიტომ ამ პერიოდში კარგია ნატურალური იოგურტი, არაჟანი და სხვა ფერმენტული რძის პროდუქტი.

image

4.ახალი ბოსტნეული და ხილი

ეს რჩევები მოიცავს ხილისა და კენკრის ყოველდღიურ მოხმარებას, როგორიცაა ვაშლი, ბანანი, გრეიფრუტი, ფორთოხალი, შავი მოცხარი, მარწყვი, ანანასი. ამ შემთხვევაში, დღეში უნდა იყოს მინიმუმ 2 ჭიქა ხილი. ასევე, ექიმები გირჩევენ მიირთვათ მწვანე ბულგარული წიწაკა, ნიორი, ჯანჯაფილი, ბროკოლი და სხვა კომბოსტო, პარკოსნები, მთელი მარცვლეული ბურღულეული, ყავისფერი ბრინჯი, თხილი, ავოკადო.

5.თხილიimageვირუსის ადეკვატური იმუნური რეაგირებისთვის, ისეთი ელემენტებს, როგორიცაა თუთია და სელენი, დიდი მნიშვნელობა აქვს. თუთია ხელს უწყობს გაციების სიმძიმის შემცირებას, ხოლო სელენი არის ძლიერი ანტიოქსიდანტი, რომელიც ზრდის სხეულის მდგრადობას სხვადასხვა ბაქტერიების მიმართ. ამ საკვები ნივთიერებების უმეტესობა გვხვდება კაკალში - ნიგოზში, ნუშში. ასევე თხილში ბევრი სპილენძია, რაც ხელს უწყობს სხეულის უჯრედების ჟანგბადით გაჯერებას.

6.კვერცხი

კვერცხი შეიცავს მსუბუქ ცილას, რომელსაც კარგად ითვისებს ორგანიზმი, რაც ძალიან მნიშვნელოვანია კარგი კვებისთვის. ასევე, კვერცხი შეიცავს ბევრ სასარგებლო მინერალს - რკინას, მაგნიუმს, კალიუმს, თუთიას. ეს ელემენტები სხეულს ეხმარება ლიმფოციტების გამომუშავებაში, რომლებიც აფერხებენ ვირუსების გამრავლებას.

7. სანელებლები და ოხრახუში

image

მნიშვნელოვანი სანელებლები, როგორიცაა: რეჰანი, ორეგანო, ქინძი, ორეგანო, ოხრახუში, მნიშვნელოვანი ვიტამინი K -ას რეორდული რაოდენობით შეიცავს. ჰოლანდიელმა ექიმებმა აღმოაჩინეს კავშირი კორონავირუსის სერიოზულ გართულებებსა და K ვიტამინის ნაკლებობას შორის. ეს გამოწვეულია იმით, რომ K ვიტამინის ნორმალური დონე უზრუნველყოფს ორგანიზმში სისხლის შედედებას, რაც ხელს უწყობს ანთების კონტროლს და აქვს დამცავი მოქმედება ნაწლავის მიკროფლორაზე. ამ პროცესებში ვიტამინის ნაკლებობასთან ერთად, იწყება გართულებები.


8.ვაშლის პიურე

ნებისმიერი მწვავე რესპირატორული ინფექციის, აგრეთვე კორონავირუსის დროს, ექიმები ვურჩევთ ვაშლის საფარის მომზადებას. ამისათვის საჭიროა კუჟურასგან გააცალეთ ვაშლი, დაამატეთ მას ცოტაოდენი შაქარი და აადუღეთ მანამ, სანამ გახუნდება. ეს პიურე შეიცავს უამრავ ჯანმრთელ ბოჭკოს და პექტინს. ეს საკვები შეიძლება გამოყენებულ იქნას როგორც შესანიშნავი სორბენტი ნაწლავების გასუფთავებისთვის სხვადასხვა ტოქსინებისაგან, რომლებიც ვირუსული შეტევის დროს წარმოიქმნა.

9. მწვანე ჩაი

image

ეს სასმელი შეიცავს ბევრ ანტიოქსიდანტს, რომლებიც წარმატებით ებრძვიან ანთებას და ხელს უწყობენ იმუნური სისტემის გაძლიერებას. სასმელები, რომლებიც ძალიან სასარგებლოა სასუნთქი სისტემისთვის, მოიცავს კომპოტებს და ხილის სასმელებს. ისინი ხელს უწყობენ ეპითელიუმის დატენიანებას ფილტვებში და ხსნიან ლორწოს.

10. კენკრაimage

ყველამ იცის C ვიტამინის მნიშვნელობა ნებისმიერი რესპირატორული დაავადების პროფილაქტიკისთვის, ასევე გულისა და სისხლძარღვების ჯანმრთელობისთვის. ლიმონი ერთად-ერთი არ არის, რომელიც ამ მნიშვნელოვან ვიტამინს შეიცავს. კენკრა ხელს შეუწყობს ასკორბინის მჟავის მარაგების შევსებას. ასევე შეგიძლიათ მიირთვათ ახალი ბულგარული წიწაკა ან არაჟანი.


რა არ უნდა მიირთვათ?

image

პირველი, რაც მნიშვნელოვნად უნდა შემცირდეს, არის შაქარი და სხვა სწრაფი ნახშირწყლები. ბაქტერიებსა და ვირუსებს ძალიან უყვართ ტკბილეული. ტკბილეულის, ნამცხვრების მთლიანად მიტოვება ღირს და არ არის საჭირო ჩაის დაუმატოთ შაქარი, შეგიძლიატ გამოიყენოთ ჯანსაღი ჟოლოს მურაბა. თქვენ ასევე უნდა შეზღუდოთ სახამებლის შემცველი საკვები, მაგალითად კარტოფილი.








2
408
7-ს მოსწონს
ავტორი:ნათია ჩხობაძე
ნათია ჩხობაძე
408
  
2020, 11 დეკემბერი, 6:18
კომენტარი ცარიელია ან წაშლილია

2020, 11 დეკემბერი, 2:30
კომენტარი ცარიელია ან წაშლილია

0 1 2