x
image
ნათია ჩხობაძე
ყავა ნაღვლის ბუშტს კენჭებისაგნ იცავს, გაინტერესებთ როგორ? წაიკითხე ეს სტატია

ყავის ჩვენს წთ. აღ-მდე დაახლოებით 850 წლისთვის იქნა აღმოჩენილი. ის, რამოდენიმე საუკუნის შემდეგ აღიარეს. თავდაპირველად მზადდებოდა ნედლი მარცვლებისგან, ხოლო შემდეგ იემენში დაიწყეს მწიფე მარცვლისაგან მომზადება ნაყენის, რომელსაც უწოდეს "თეთრი იემენის ყავა"

XI საუკუნეში, როცა ეთიოპიელები გააძევეს არაბეის ნახევარკუნძულზე, არაბებმა მათთან თანაცხოვრების დროს გაიცნეს ყავაც. თავდაპირველად ყავას თანამედროვეობისაგან ძალიან გასხვავებულად ამზადებდნენ არბები. უმატებდნენ ცხოველურ ცხიმს და რძეს. მათგან ბურთულებს ამზადებდნენ და მგზავრობის დროს ენერგიის მისაღებად მიირთმევდნენ.

ყავა ბევრისთვის ენერგიული დღის უგემრიელესი დასაწყისია და არამარტო...
მასზე ხშირად მოგვისმენია სხვადასხვა აზრი, მავნეა თუ პირიქით-სასარგებლო. ამ საკითხზე მაინც განსხვავებული პასუხები გვაქვს, თუმცა რასაც ეხლა გეტყვით, ბერვს გამოგადგებათ.

ჯერ შევჯერდეთ იმაზე, რომ ყავა სასარგებლოა დანამატების გარეშე. გამოკვლევებმა ცხადჰყო, რომ ეს სასმელი ააქტიურებს ნაღვლის ბუშტის შეკუმშვას. ესკი გიცავთ პატარა კრისტალების ქვებად გადაქცევისაგან. თუ კი გაქვთ ნაღვლის ბუშტში კენჭების გაჩენის მიდრეკილება სვით ყავა და არ დაუჯეროთ მათ, ვინც ყავას მიაწერს ცუდ შედეგებს.


image




0
510
4-ს მოსწონს
ავტორი:ნათია ჩხობაძე
ნათია ჩხობაძე
510
  
კომენტარები არ არის, დაწერეთ პირველი კომენტარი
0 1 0