x
image
თამილა გურაშვილი
Mediator image
მეცნიერების გაფრთხილება: ადამიანი შეიძლება მოკვდეს კარტოფილით და თევზით

image



შავ სიაში ყველაზე საშიში პროდუქტებია კარტოფილი და თევზი ტინუსი. ასეთი კვლევის შედეგები ამერიკის მეცნიერთა ჯგუფმა მოიპოვა.

ფაქტია, რომ ექსპერტებმა გაიგეს, რომ შხამიანი ნივთიერებები ფოთლებისგან და ღეროსგან მსის სხივების გავლენით კარტოფილში ხვდებიან. ამდენად, მომწვანო კარტოფილი საშიში საფრთხეა ადამიანისთვის, ვინაიდან, ის ფაქტიურად სავსეა ტოქსინებით.

რაც შეეხება თინუსს ( სკუმბრიასებრთა ოჯახისაა) შავ სიაში იმიტომ მოხვდა, რომ ამ ტიპის თევზი ხშირად შეიცავს მძიმე მეტალებს, რომელიც სასიკვდილოა ადამიანისთვის. თევზს და მოლუსკებს შეუძლია განსაკუთრებით მავნე ორგანული ორგანოების შეგროვება. მტაცებელი და ხანგრძლივი ცხოვრებით გამორჩეული თევზები უფრო მეტი ტოქსიკურებია, ვიდრე სხვები.

ლოგიკურია, რომ მტაცებელი ჯიშის თევზი ათჯერ უფრო მეტ ტოქსინებს შეიცავს, ვიდრე, მათი მსხვერპლი. ექსპერტები ამას ბიომაგნიფიკაციას უწოდებენ. მაგალითად, მეცნიერებმა მოიყვანეს მაგალითი: - ჩვეულებრივი ქაშაყი, რომელშიც ტოქსინები დაახლოებით 0.01 მილიგრამია, ხოლო, ზვიგენის სხეულში 1 მილიგრამია. გარდა თინუსისა და მწვანე კარტოფილისა, არ უნდა გამვოიყენოთ არარაფინირებული თაფლი, ალუბლის და გარგარის კურკები, მათში ციანიდის დაგროვების გამო.

შეგახსენებთ, რომ აშშ-ის ჩრდილო-აღმოსავლეთის უნივერსიტეტის მეცნიერებმა შექმნეს სპეციალური ტატუები, რომლებსაც შეუძლიათ ადამიანების ჯანმრთელობის მონიტორინგი.


0
500
შეფასება არ არის
ავტორი:თამილა გურაშვილი
თამილა გურაშვილი
Mediator image
500
  
კომენტარები არ არის, დაწერეთ პირველი კომენტარი
0 1 0