დიეტოლოგია რამდენი ხანია საჭირო სხვადასხვა სახის საკვების მოსანელებლად და რატომ არის მნიშვნელოვანი, რომ ეს იცოდეთ 2018, 26 სექტემბერი, 19:51 საჭმლის გადამუშავების სისტემას და მის მწყობრში ყოფნას ძალიან დიდი მნიშვნელობა აქვს თუ ჭარბი წონა გაწუხებთ. ყველასთვის ცნობილია, რომ ჩვენი კვების რეჟიმი და ის, თუ რას მივირთმევთ ყოველდღიურად აისახება ჩვენს გარეგნობაზე.
რა თქმა უნდა, საჭმლის გადამუშავების პროცესი ყველასათვის ინდივიდუალურია ჯანმრთელობის მდგომარეობის, ასაკის, მეტაბოლიზმისა და თქვენ წარმოიდგინეთ, სქესის მიხედვითაც კი, მაგრამ არსებობს ზოგადი დასკვნა საკვებთან დაკავშირებით, რომელი უფრო მალე გადამუშავდება და რომელი უფრო რთულად.
ეს სტატია დაგეხმარებათ გაანალიზოთ თქვენი კვებითი მდგომარეობა და დაიცვათ ზომიერი დიეტა.
სწრაფადმონელებადი საკვებიასეთი საკვების მიღების შემთხვევაში თქვენ მალევე გშივდებათ, რადგან გრძნობთ, რომ კუჭი ცარიელი გაქვთ. მიუხედავად ამისა, ასეთ საკვებს ენერგიის მომმატებელსაც უწოდებენ, თუმცა გამოუყენებელი გლუკოზა/ენერგია შესაძლოა სიმსუქნის მიზეზი გახდეს.
რთულადმონელებადი საკვებიასეთი საკვები თქვენს გლუკოზას ნელა სწევს მაღლა და ენერგიაც დაბალანსებულია. თუმცა საჭმლისმომნელებელ სისტემას უჭირს მისი გადამუშავება და ყოველჯერზე ასეთი საკვების მიღება თქვენს კუჭ-ნაწლავს ტვირთავს და აზიანებს.ასეთი საკვები რეკომენდირებულია მიიღოთ შუადღისით, რადგან ამ დროს თქვენი საჭმლისმომნელებელი სისტემა აქტიურია, ხოლო დილით და საღამოს უნდა ეცადოთ, რომ ადვილადმონელებადი საჭმელები მიიღოთ.
1. წყალიწყალს არანაირი დაბრკოლება არ ხვდება გადამუშვებისას, პირიქით, იგი ერთ-ერთი მნიშვნელოვანი ნივთიერებაა საჭმლის გადასამუშვებლად. 2. ხილის წვენი15-20 წუთი 3. ნედლი ბოსტნეული30-40 წუთი 4. შემწვარ-მოხარშული ბოსტნეული40 წუთი 5.თევზი45-60 წუთი 6. სალათა ზეთით1 საათი 7. სახამებლიანი ბოსტნეული1.5-2 8. მარცვლეული2 საათი 9.რძის პროდუქტები2 საათი
10. თხილი, კაკალი და ა.შ.3 საათი
11. ქათამი1.5 /2 საათი 12. ძროხის ხორცი3 საათი 13. ცხვრის ხორცი4 საათი
14. ღორის ხორცი5 საათი
რომელს უფრო ხშირად მიირთმევთ? გაგვიზიარეთ თქვენი მოსაზრება.www.aptiaqi.ge ონლაინ სამედიცინო პორტალი855 4-ს მოსწონს
|